Ministerul Apărării Naţionale
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice

E-mail: presamapn@mapn.ro , Contact: 021-319.60.22

Comunicat nr. 389


Alocuțiunea ministrului apararii naționale de Ziua Veteranilor


Doamnelor și domnilor veterani ai teatrelor de operații,

Astazi este o zi importanta pentru intreaga Armata a Romaniei, o zi a bucuriei, dar și a tristeții deopotriva. Ne amintim cu admirație de misiunile pe care le-ați indeplinit, cu profesionalism, curaj și dedicație, in ultimele decenii in teatrele de operații, pentru care va mulțumim fiecaruia dintre dumneavoastra. Durerea celor 29 de familii care și-au pierdut fii, soții, tații, frații in aceste misiuni de lupta nu se va stinge niciodata. Ei vor ramane veșnic in inimile noastre, eroi intrați mult prea devreme in legenda, carora le datoram recunoștința și pios respect.

Ziua de 11 noiembrie este una a comemorarii eroilor in toata Europa, fiind cea care marcheaza intrarea in vigoare, in anul 1918, “a unsprezecea ora din a unsprezecea zi a celei de-a unsprezecea luni”, a armistițiului dintre Antanta și Puterile Centrale, care incheia Primul Razboi Mondial, un conflict devastator care a sfașiat Europa inceputului de secol XX, in bataliile caruia au cazut și militarii Armatei Romaniei. Am marcat, in acest an, la locurile de odihna și la monumentele ridicate in memoria lor la Maraști, Marașești ori Oituz centenarul luptelor de legenda purtate sub inflacarata deviza ”Pe aici nu se trece!”.

Pentru noi insa ziua de 11 noiembrie inseamna și fatidica zi din anul 2003, cand Armata Romaniei a pierdut primul militar in teatrul de operații din Afganistan, sublocotenentul post-mortem Iosif Silviu Fogorași. Alți 28 de eroi l-au urmat de atunci in sacrificiu, amintindu-ne tuturor cat de prețioasa este libertatea. Numele lor sta inscris la loc de onoare pe frontispiciul monumentului care le este inchinat și in inimile noastre. Durerea familiilor lor nu se va stinge niciodata. Precum niciodata nu vom inceta, noi cei ce le ducem mai departe moștenirea, sa le cinstim memoria și sa ne rugam pentru odihna sufletelor lor.

Stimați veterani,
In calitate de ministru al apararii naționale, de om care apreciaza valorile fundamentale ale ostasului roman - onoarea, demnitatea, disciplina si solidaritatea -va prezint onorul intregii armate romane. Alaturi de bravii noștri veterani ai celui de-Al Doilea Razboi Mondial, scrieți istoria acestei țari și sunteți un exemplu pentru noi toți. Va mulțumim pentru tot ceea ce ați facut și faceți pentru noi, va prețuim sacrificiile și va asigur ca ne straduim, prin ganduri si prin fapte, sa fim la inaltimea asteptarilor dumneavoastra legitime, atat asupra mersului tarii, cat si in privinta grijii si respectului care vi se cuvin din partea societatii.

Pe mulți dintre militarii raniți in teatrele de operații am avut posibilitatea sa-i cunosc personal, la activitațile organizate de minister și, mai ales, cu prilejul jocurilor Invictus, unde au reprezentat țara la cel mai inalt nivel. Marturisesc ca niciodata nu am fost mai impresionat decat atunci cand militarii noștri, raniți sau invalizi ca urmare a participarii la misiuni in teatrele de operatii sau la actiuni militare interne, au luat startul in probele concursului și au caștigat medalii. Nu poți sa nu fii mișcat pana la lacrimi atunci cand iți sunt premiați militarii care reprezinta, in stare pura, adevaratul spirit de luptator, coeziunea echipei si solidaritatea umana. Speram ca exemplul lor sa ne motiveze pe toți sa ne indeplinim visurile, sa devenim mai buni și mai puternici, sa ne depașim limitele.

Stimați colegi,
Va asigur ca suntem alaturi de dumneavoastra, de toți cei peste 25.000 de veterani, peste 190 de raniți și de familiile militarilor care și-au dat viața pentru țara. Vom continua sa va fim aproape aplicand cele mai bune solutii care sa vina in sprijinul veteranilor. Locul important pe care țara noastra il ocupa acum in NATO și Uniunea Europeana se datoreaza, in mare masura dumneavoastra, militarilor excepționali ai Armatei Romaniei.

Din acest motiv, suntem datori sa ducem mai departe traditiile si renumele Armatei, sa consolidam statutul si prestigiul militarului roman, in spiritul obligatiei morale pe care o avem fata de militarii veterani.

Cu acest prilej, ii asigur pe colegii dumneavoastra – cei peste 900 care sunt acum in teatrele de operații sau pe cei care se pregatesc sa plece in viitoarele misiuni ca nu exista prioritate mai mare pentru noi decat aceea a asigurarii condițiilor necesare indeplinirii misiunilor lor. Și ma refer atat la cele de munca – echipamente și dotari moderne și performante, cat și la cele de viața.

Alocarea a doua procente din PIB incepand din acest an și achizițiile deja demarate vor contribui la intarirea rolului țarii noastre de pilon regional de stabilitate si securitate in cadrul NATO si al Uniunii Europene, in aceasta perioada complicata din punct de vedere al securitații in lume, in general, și in zona Marii Negre, in special.

Noua tehnica va face din Armata Romaniei, care are oameni extraordinari, o instituție de top, demna de marea incredere pe care populația o are in ea și de aprecierile deosebite ale partenerilor externi.
La ceas de sarbatoare, va multumesc, dragi si bravi veterani, pentru tot ce ati facut in slujba Patriei si poporului roman si va adresez, de Ziua Dumneavoastra, in nume personal si in numele Ministerului Apararii Nationale, cele mai calde si sincere felicitari, multa sanatate si impliniri personale.

La mulți ani!