Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 389


Alocuțiunea ministrului apărării naționale de Ziua Veteranilor


Doamnelor și domnilor veterani ai teatrelor de operații,

Astăzi este o zi importantă pentru întreaga Armată a României, o zi a bucuriei, dar și a tristeții deopotrivă. Ne amintim cu admirație de misiunile pe care le-ați îndeplinit, cu profesionalism, curaj și dedicație, în ultimele decenii în teatrele de operații, pentru care vă mulțumim fiecăruia dintre dumneavoastră. Durerea celor 29 de familii care și-au pierdut fii, soții, tații, frații în aceste misiuni de luptă nu se va stinge niciodată. Ei vor rămâne veșnic în inimile noastre, eroi intrați mult prea devreme în legendă, cărora le datorăm recunoștință și pios respect.

Ziua de 11 noiembrie este una a comemorării eroilor în toată Europa, fiind cea care marchează intrarea în vigoare, în anul 1918, “a unsprezecea oră din a unsprezecea zi a celei de-a unsprezecea luni”, a armistițiului dintre Antantă și Puterile Centrale, care încheia Primul Război Mondial, un conflict devastator care a sfâșiat Europa începutului de secol XX, în bătăliile căruia au căzut și militarii Armatei României. Am marcat, în acest an, la locurile de odihnă și la monumentele ridicate în memoria lor la Mărăști, Mărășești ori Oituz centenarul luptelor de legendă purtate sub înflăcărata deviză ”Pe aici nu se trece!”.

Pentru noi însă ziua de 11 noiembrie înseamnă și fatidica zi din anul 2003, când Armata României a pierdut primul militar în teatrul de operații din Afganistan, sublocotenentul post-mortem Iosif Silviu Fogorași. Alți 28 de eroi l-au urmat de atunci în sacrificiu, amintindu-ne tuturor cât de prețioasă este libertatea. Numele lor stă înscris la loc de onoare pe frontispiciul monumentului care le este închinat și în inimile noastre. Durerea familiilor lor nu se va stinge niciodată. Precum niciodată nu vom înceta, noi cei ce le ducem mai departe moștenirea, să le cinstim memoria și să ne rugăm pentru odihna sufletelor lor.

Stimați veterani,
În calitate de ministru al apărării naționale, de om care apreciază valorile fundamentale ale ostașului român - onoarea, demnitatea, disciplina și solidaritatea -vă prezint onorul întregii armate române. Alături de bravii noștri veterani ai celui de-Al Doilea Război Mondial, scrieți istoria acestei țări și sunteți un exemplu pentru noi toți. Vă mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut și faceți pentru noi, vă prețuim sacrificiile și vă asigur că ne străduim, prin gânduri și prin fapte, să fim la înălțimea așteptărilor dumneavoastră legitime, atât asupra mersului țării, cât și în privința grijii și respectului care vi se cuvin din partea societății.

Pe mulți dintre militarii răniți în teatrele de operații am avut posibilitatea să-i cunosc personal, la activitățile organizate de minister și, mai ales, cu prilejul jocurilor Invictus, unde au reprezentat țara la cel mai înalt nivel. Mărturisesc că niciodată nu am fost mai impresionat decât atunci când militarii noștri, răniți sau invalizi ca urmare a participării la misiuni în teatrele de operații sau la acțiuni militare interne, au luat startul în probele concursului și au câștigat medalii. Nu poți să nu fii mișcat până la lacrimi atunci când îți sunt premiați militarii care reprezintă, în stare pură, adevăratul spirit de luptător, coeziunea echipei și solidaritatea umană. Sperăm ca exemplul lor să ne motiveze pe toți să ne îndeplinim visurile, să devenim mai buni și mai puternici, să ne depășim limitele.

Stimați colegi,
Vă asigur că suntem alături de dumneavoastră, de toți cei peste 25.000 de veterani, peste 190 de răniți și de familiile militarilor care și-au dat viața pentru țară. Vom continua să vă fim aproape aplicând cele mai bune soluții care să vină în sprijinul veteranilor. Locul important pe care țara noastră îl ocupă acum în NATO și Uniunea Europeană se datorează, în mare măsură dumneavoastră, militarilor excepționali ai Armatei României.

Din acest motiv, suntem datori să ducem mai departe tradițiile și renumele Armatei, să consolidăm statutul și prestigiul militarului român, în spiritul obligației morale pe care o avem față de militarii veterani.

Cu acest prilej, îi asigur pe colegii dumneavoastră – cei peste 900 care sunt acum în teatrele de operații sau pe cei care se pregătesc să plece în viitoarele misiuni că nu există prioritate mai mare pentru noi decât aceea a asigurării condițiilor necesare îndeplinirii misiunilor lor. Și mă refer atât la cele de muncă – echipamente și dotări moderne și performante, cât și la cele de viață.

Alocarea a două procente din PIB începând din acest an și achizițiile deja demarate vor contribui la întărirea rolului țării noastre de pilon regional de stabilitate și securitate în cadrul NATO și al Uniunii Europene, în această perioadă complicată din punct de vedere al securității în lume, în general, și în zona Mării Negre, în special.

Noua tehnică va face din Armata României, care are oameni extraordinari, o instituție de top, demnă de marea încredere pe care populația o are în ea și de aprecierile deosebite ale partenerilor externi.
La ceas de sărbătoare, vă mulțumesc, dragi și bravi veterani, pentru tot ce ați făcut în slujba Patriei și poporului român și vă adresez, de Ziua Dumneavoastră, în nume personal și în numele Ministerului Apărării Naționale, cele mai calde și sincere felicitări, multă sănătate și împliniri personale.

La mulți ani!


Biroul presă