Ministerul Apărării Naţionale
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice

E-mail: presamapn@mapn.ro , Contact: 021-319.60.22

Comunicat nr. 408


Semnarea Scrisorii de Oferta și Acceptare pentru achiziția sistemelor PATRIOT, la sediul M.Ap.N.


Miercuri, 29 noiembrie, la sediul Ministerului Apararii Naționale a avut loc ceremonia de semnare a Scrisorii de Oferta și Acceptare (Letter of Offer and Acceptance - LOA) pentru achiziția, de catre M.Ap.N., a sistemelor de rachete sol-aer cu bataie mare (HSAM) – PATRIOT, in prezența ministrului apararii naționale, Mihai Fifor și a ambasadorului SUA in Romania, Hans Klemm.

Sistemele PATRIOT vor intra in dotarea Forțelor Terestre și Forțelor Aeriene ale Armatei Romaniei in a doua parte a anului 2019, primul sistem urmand sa fie operational la jumatatea anului 2020.

Achiziția celor șapte sisteme de rachete sol-aer constituie, pentru țara noastra, un interes esential de securitate avand in vedere ca, prin realizarea capabilitatii de aparare aeriana cu baza la sol, se asigura intarirea securitatii nationale si regionale, acest demers contribuind, totodata, in mod semnificativ la consolidarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.

Romania, in calitate de stat membru al NATO si UE, are obligatia sa continue si sa isi intensifice eforturile nationale pe dimensiunea de aparare si securitate. In contextul politico-militar actual, Fortele Aeriene si Fortele Terestre romane trebuie sa dispuna, pentru indeplinirea misiunilor specifice, de capabilitati și sisteme de aparare aeriana cu baza la sol cu bataie mare credibile, flexibile si eficiente, pentru a contribui la descurajarea agresiunilor la adresa Romaniei si articularea unui raspuns adecvat la provocarile actuale si viitoare ale mediului de securitate.

Ministrul apararii naționale, Mihai Fifor, a adresat mulțumiri partenerilor americani și a apreciat ca Romania devine un aliat din ce in ce mai important pentru NATO. De asemenea, a punctat consolidarea Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii ca fiind o prioritate pentru Romania. „Semnarea Scrisorii de Oferta și Acceptare pentru sistemele PATRIOT reprezinta un prim pas intr-o relație de cooperare pe termen lung”, a precizat ministrul Fifor.

Ambasadorul Hans Klemm a punctat, in cadrul ceremoniei, cateva repere importante ale cooperarii excelente dintre Romania si SUA. „Asa cum a spus Secretarul de Stat Rex Tillerson ieri, in discursul de la Centrul Wilson, SUA apreciaza foarte, foarte mult angajamentul de care a dat dovada Romania, atat in calitate de partener strategic, cat si in calitate de aliat in cadrul Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord. Si in calitate de aliat in cadrul NATO, spre deosebire de multe, multe alte tari aliate, Romania si-a propus sa indeplineasca angajamentul asumat de Alianta, de a cheltui peste 2% din produsul intern brut pentru aparare. Domnule ministru, angajamentul dumneavoastra fata de indeplinirea acestui obiectiv a fost foarte, foarte apreciat nu doar de mine, ci si de Secretarul american al Apararii, James Mattis”, a precizat ambasadorul american de la Bucuresti.

Varianta in limba romana a declarațiilor celor doi oficiali poate fi gasita pe site-ul M.Ap.N., la adresa www.mapn.ro.