Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 423


Reuniunea „Crucea Eroilor Neamului de pe Muntele Caraiman - un simbol pentru Centenarul Războiului Reîntregirii României”


Miercuri, 13 decembrie, începând cu ora 9.30, în Sala „Alba Iulia” a Palatului Cercului Militar Național, din București, va avea loc reuniunea cu tema „Crucea Eroilor Neamului de pe Muntele Caraiman - un simbol pentru Centenarul Războiului Reîntregirii României”, organizată de Secretariatul General al Ministerului Apărării Naționale, în colaborare cu Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară.

Monumentul cultural și istoric de referință pentru România, simbol al eroismului înaintașilor noștri pentru înfăptuirea Marii Uniri, va fi consolidat prin grija Ministerului Apărării Naționale. Contractul de finanțare pentru restaurarea, reabilitarea și conservarea ”Crucii comemorative a eroilor români din Primul Război Mondial” a fost semnat în luna iulie a acestui an, urmând ca activitatea de reabilitare să înceapă în primăvara anului 2018.

Jurnaliștii interesați să asiste la reuniune vor fi așteptați miercuri, începând cu ora 9.00, la Palatul Cercului Militar Național (intrarea din strada Constantin Mille).

Persoană de contact: maior Anemona TOMA, tel.mobil 0722 251 342.

* * *

Monumentul Eroilor Crucea Caraiman este amplasat la o altitudine de 2.291 de metri, având o înălțime totală de 39,3 metri și o deschidere a brațelor orizontale de circa 15 metri. Crucea a intrat în anul 2013 în Cartea Recordurilor drept cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. Construcția Crucii a început în anul 1926 și s-a finalizat în 1928, fiind racordată la sistemul energetic național în anul 1939.

Valoarea proiectului "Restaurarea, reabilitarea, conservarea și amenajarea unui spațiu expozițional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial” este de peste 19 milioane lei, dintre care 16 milioane reprezintă finanțare din fonduri europene. Valoarea cofinanțării cheltuielilor eligibile asigurată de Ministerul Apărării Naționale este de aproximativ 3 milioane lei.

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite la adresa din internet: http://sg.mapn.ro/pages/view/98.


Biroul presă