Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 427


Întrevedere a conducerii M.Ap.N. cu șeful apărării din Republica Elenă


Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a avut joi, 14 decembrie, la sediul instituției, o întrevedere cu șeful apărării din Republica Elenă, amiralul Evangelos Apostolakis.

Agenda discuțiilor, la care a participat și șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, a inclus subiecte legate de cooperarea în domeniul apărării, în context bilateral și în cadrul UE și NATO, cu accent pe identificarea unor modalități concrete de intensificare a relațiilor militare, în beneficiul forțelor armate ale celor două state.

În ceea ce privește contextul UE, a fost exprimat interesul celor două părți pentru dezvoltarea unei cooperării structurate permanentă (PESCO), în domeniul securității și apărării, Grecia și România fiind state semnatare ale Notificării privind participarea la PESCO.

În plan aliat, cei doi oficiali au convenit asupra coordonării între armatele României și Greciei, în vederea creșterii interoperabilității și coordonării pe problematicile de interes comun de pe agenda NATO.

Cu acest prilej, ministrul Mihai Fifor a subliniat că, prin decizia de alocare a două procente din PIB pentru apărare, România se alătură statelor aliate care respectă acest angajament, evidențiind, în context, importanța continuării eforturilor la nivelul NATO în vederea contracarării amenințărilor de orice natură la adresa întregii Alianțe și proiectării stabilității, printr-o abordare de tipul „360 de grade”. În ceea ce privește demersurile aliate corespunzătoare flancului estic, ministrul l-a informat pe amiralul elen despre progresul înregistrat în implementarea deciziilor privind postura de apărare și descurajare, asumate la Summit-ul de la Varșovia.


Biroul presă