Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 436


Vizita ministrului apărării naționale în Afganistan


Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, i-a vizitat, în perioada 27-29 decembrie, împreună cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, pe militarii contingentului român dislocat în baza aeriană Kandahar, în teatrul de operații din Afganistan.

Delegația a participat la un briefing de informare privind misiunile și activitățile desfășurate de către forțele române dislocate în bazele militare din Afganistan, a vizitat facilitățile din baza din Kandahar, a asistat la o prezentare de tehnică, armament și echipamente militare și a luat masa împreună cu militari din Batalionul 280 Infanterie Mecanizată, Elementul Național de Sprijin Românesc, precum și cu cei care execută misiuni în cadrul comandamentului multinațional Train Advice Assist Command and South (TAAC-S).

Ministrul Fifor a discutat cu militarii și a dorit să afle care sunt problemele cu care aceștia se confruntă, starea echipamentelor si a tehnicii militare, precum și nevoile de sprijin real pentru îndeplinirea misiunilor.

De asemenea, au avut loc o serie de întâlniri oficiale cu generalul-locotenent Richard Cripwell, locțiitorul comandantului misiunii Resolute Support, cu generalul de brigadă John W. Lathrop, comandantul Comandamentului de Instruire, Consiliere și Asistență din regiunea de Sud (TAAC-South), și o videoconferință cu generalul-maior James B. Linder, comandantul Comandamentului Componentei NATO de Operații Speciale din Afganistan (NSOCC-A).

Pe timpul discuțiilor, a fost abordată evoluția mediului de securitate și subliniată participarea majoră pe care o are România în teatrul de operații din Afganistan, fiind al patrulea stat aliat contributor cu trupe, mare parte din contingentul român fiind dislocat în zona de sud.

Din delegația MApN au mai făcut parte generalul-maior Ovidiu Uifăleanu, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Marian Sima, șeful Direcției Informații Militare, generalul de brigadă Viorel Pană, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul de brigadă Dorin Ioniță, Comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite, și generalul de brigadă Claudiu Sava, comandantul Brigăzi 282 Infanterie Mecanizată.

* * *

Toate structurile luptătoare ale Armatei României au experiența teatrelor de operații. În ultimii 27 de ani, militarii români au ocupat peste 60.000 de funcții în misiuni și operații internaționale, din care 23.000 doar în Afganistan.

Misiunile Armatei României au evoluat de la simplu la complex, de la misiuni individuale cu observatori la misiuni cu contingente de peste 2.000 de militari, de la misiuni de asistență medicală la misiuni de tip contrainsurgență și ulterior la misiuni de instruire și asistență instituțională.


Biroul presă