Ministerul Apărării Naţionale
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice

E-mail: presamapn@mapn.ro , Contact: 021-319.60.22

Comunicat nr. 436


Vizita ministrului apararii nationale in Afganistan


Ministrul apararii nationale, Mihai Fifor, i-a vizitat, in perioada 27-29 decembrie, impreuna cu seful Statului Major al Apararii, generalul Nicolae Ciuca, pe militarii contingentului roman dislocat in baza aeriana Kandahar, in teatrul de operatii din Afganistan.

Delegatia a participat la un briefing de informare privind misiunile si activitatile desfasurate de catre fortele romane dislocate in bazele militare din Afganistan, a vizitat facilitatile din baza din Kandahar, a asistat la o prezentare de tehnica, armament si echipamente militare și a luat masa impreuna cu militari din Batalionul 280 Infanterie Mecanizata, Elementul National de Sprijin Romanesc, precum si cu cei care executa misiuni in cadrul comandamentului multinational Train Advice Assist Command and South (TAAC-S).

Ministrul Fifor a discutat cu militarii și a dorit sa afle care sunt problemele cu care aceștia se confrunta, starea echipamentelor si a tehnicii militare, precum și nevoile de sprijin real pentru indeplinirea misiunilor.

De asemenea, au avut loc o serie de intalniri oficiale cu generalul-locotenent Richard Cripwell, locțiitorul comandantului misiunii Resolute Support, cu generalul de brigada John W. Lathrop, comandantul Comandamentului de Instruire, Consiliere si Asistenta din regiunea de Sud (TAAC-South), si o videoconferința cu generalul-maior James B. Linder, comandantul Comandamentului Componentei NATO de Operatii Speciale din Afganistan (NSOCC-A).

Pe timpul discutiilor, a fost abordata evolutia mediului de securitate si subliniata participarea majora pe care o are Romania in teatrul de operatii din Afganistan, fiind al patrulea stat aliat contributor cu trupe, mare parte din contingentul roman fiind dislocat in zona de sud.

Din delegatia MApN au mai facut parte generalul-maior Ovidiu Uifaleanu, seful Statului Major al Fortelor Terestre, generalul-maior Marian Sima, seful Directiei Informatii Militare, generalul de brigada Viorel Pana, seful Statului Major al Fortelor Aeriene, generalul de brigada Dorin Ionita, Comandantul Comandamentului Fortelor Intrunite, și generalul de brigada Claudiu Sava, comandantul Brigazi 282 Infanterie Mecanizata.

* * *

Toate structurile luptatoare ale Armatei Romaniei au experienta teatrelor de operatii. In ultimii 27 de ani, militarii romani au ocupat peste 60.000 de functii in misiuni si operatii internationale, din care 23.000 doar in Afganistan.

Misiunile Armatei Romaniei au evoluat de la simplu la complex, de la misiuni individuale cu observatori la misiuni cu contingente de peste 2.000 de militari, de la misiuni de asistenta medicala la misiuni de tip contrainsurgenta si ulterior la misiuni de instruire si asistenta institutionala.