Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 10


Mircea Dușa la Reuniunea Dialogului strategic structurat romno - polon


Secretarul de stat pentru politica de aprare, planificare i relaii internaionale, Mircea Dua, a participat marți, 16 ianuarie, la cea de-a aptea rund a Dialogului strategic structurat Romnia – Polonia. Reuniunea a avut loc la Varovia, iar delegaia condus de Mircea Dua a fost nsoit de cea a Ministerului Afacerilor Externe, condus de secretarul de stat pentru afaceri bilaterale i strategice, George Ciamba.

Subiectele abordate au vizat situaia de securitate regional, implementarea msurilor de asigurare i adaptare agreate la Summit-urile NATO din ara Galilor i de la Varovia, respectiv abordarea unitar a flancului estic i a prezenei naintate adaptate pe toate componentele sale, dar i teme de actualitate, n perspectiva Summit-ului NATO din luna iulie, de la Bruxelles.

Oficialii celor dou state au aprofundat i teme de actualitate de pe agenda Uniunii Europene, respectiv cooperarea structurat permanent, pentru a identifica modaliti concrete de cooperare n implementarea obiectivelor de pe agenda aprrii europene.

Dialogul s-a axat n egal msur i pe cooperarea romno – polon n plan bilateral, respectiv regional, n special din perspectiva co-organizrii de ctre cele dou ri a Reuniunii B9, la nivel de minitri ai aprrii, ce va avea loc n luna martie, la Bucureti.

n contextul privind alocarea a 2% din PIB sectorului aprrii, au fost abordate aspecte privind planificarea nzestrrii Forelor Armate Romne i au fost evideniate eforturile depuse de Romnia pentru modernizarea echipamentelor militare.

Discuiile au constituit un excelent prilej de consolidare a relaiilor romno – polone, n contextul oferit de Parteneriatul strategic dintre cele dou state, iar oficialii au convenit s continue consultrile n plan bilateral astfel nct s armonizeze poziiile exprimate de cele dou ri n cadrul NATO i UE.


Biroul pres