Ministerul Apărării Naţionale
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice

E-mail: presamapn@mapn.ro , Contact: 021-319.60.22

Comunicat nr. 14


Manifestari dedicate sarbatoririi Zilei Unirii Principatelor Romane


Ministerul Apararii Naționale organizeaza miercuri, 24 ianuarie, ceremonii militare și religioase dedicate sarbatoririi Zilei Unirii Principatelor Romane.

La București, depunerea de coroane și jerbe de flori va avea loc, de la ora 10.25, la Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasata in Dealul Patriarhiei Romane.

Intre orele 10.00 și 14.00, la Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I” va fi organizata o manifestare istorico-militara cu participarea unor asociații de reconstituire care vor recrea - prin uniforme, prezentari de armament și demonstrații de instrucție de front - epoca domnitorului Alexandru Ioan Cuza. De asemenea, vor fi depuse coroane de flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la cel al lui Mihail Kogalniceanu și al generalului Ioan Emanoil Florescu, aflate in curtea muzeului.

La Iași, ceremonia militara și religioasa se va desfașura, incepand cu ora 11.00, la Monumentul lui Alexandru Ioan Cuza, din Piața Unirii.

La Focșani, de la ora 16.00, in Piața Unirii vor avea loc o ceremonie militara și religioasa, un moment artistic susținut de reprezentanții Teatrului municipal și de cei ai Ansamblului ”Țara Vrancea” și defilarea Garzii de Onoare formata din militari ai Brigazii 30 Garda ”Mihai Viteazul”.

Ceremonii similare, dar și sesiuni de comunicari științifice, gale de filme documentare, expoziții și spectacole cultural-artistice, vor fi organizate, impreuna cu autoritațile locale, in garnizoanele in care exista monumente dedicate Unirii Principatelor Romane.