Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 34


Veterani răniți în teatrele de operații, în vizită în Afganistan


Cinci militari ai Armatei României, veterani răniți în teatrele de operații, se află într-o vizită de câteva zile la Kandahar, în Afganistan, în cadrul programului “Recuperarea memoriei” - dedicat militarilor răniți care erau în stare extrem de gravă în momentul evacuării medicale.

Plutonierul adjutant principal Mihai-Ion Toma, plutonierul adjutant Cristian-Gabriel Hanganu, plutonierul major Constantin Buturugă și caporalii clasa a III-a Florin Drehluță și Emanuel-Cornel Berdei, militari în activitate în cadrul M.Ap.N., făceau parte, atunci când au fost răniți, din Batalionul 280 Infanterie Mecanizată „Căpitan Valter Mărăcineanu” și Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”. Militarii primei unități se află în prezent în teatru, iar cei din cea de-a doua se pregătesc să execute, timp de șase luni, misiuni în Afganistan, urmând să fie dislocați în teatru în scurt timp.

Cei cinci veterani, care sunt asistați psihologic pe toată perioada deplasării, se vor întâlni cu camarazii de arme aflați în prezent în misiune, vor asista la activitățile curente desfășurate de detașamentul de militari români, vor vizita spitalul de tip ROL III din Kandahar și se vor întoarce din nou acasă conștienți și mândri că, în final, și-au încheiat misiunea.

Aflat la a doua ediție, programul este organizat de Ministerul Apărării Naționale, prin Direcția calitatea vieții personalului, cu sprijinul Statului Major al Apărării. În cadrul primei ediții, desfășurată în octombrie 2016, au făcut deplasarea în teatrul de operații nouă militari răniți. Militarii participă la program pe bază de voluntariat, cu avizul structurilor de asistență psihologică.


***


În prezent, Armata României are 920 de militari în misiuni internaționale, peste 600 dintre aceștia fiind la datorie în Afganistan.

În ultimii 20 de ani, 29 de militari români au căzut la datorie în teatrele de operații, aproape 180 fiind răniți în aceste misiuni.


Biroul presă