Ministerul Apărării Naţionale
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice

E-mail: presamapn@mapn.ro , Contact: 021-319.60.22

Comunicat nr. 38


Reuniunea miniștrilor apararii din statele membre ale NATO


In prima zi a Reuniunii ministrilor apararii din statele membre NATO, desfasurata miercuri, 14 februarie, la Bruxelles, discuțiile s-au concentrat pe postura de descurajare nucleara, partajarea echitabila a responsabilitatilor intre aliați, adaptarea structurii de comanda a NATO si modernizarea Alianței in general, precum și pe cooperarea intre NATO și UE.

Unul dintre principalele subiecte de pe agenda sesiunilor de lucru a fost reprezentat de partajarea echitabila a responsabilitaților in cadrul NATO (burden sharing), in termeni de cheltuieli pentru aparare, capabilitați și contribuții la operații și misiuni sub egida Alianței. Discuțiile au avut fost fundamentate pe evaluarea Secretarului General NATO, respectiv pe rapoartele anuale de nivel strategic ale aliaților referitoare la implementarea angajamentelor asumate in cadrul Alianței, in special cele referitoare la creșterea cheltuielilor pentru aparare (Defence Investment Pledge - DIP) din 2014. Rezultatele discuțiilor vor contribui la conturarea cadrului abordarii acestui subiect la Summit-ul de la Bruxelles, din iulie 2018.

O sesiune distincta a Consiliului Nord-Atlantic a fost dedicata eforturilor de modernizare a Alianței, pe fondul mediului actual de securitate caracterizat de provocari imprevizibile și in permanenta schimbare. Astfel, subiectul central l-a reprezentat reforma Structurii de Comanda a NATO, al carei model a fost aprobat, dupa ce fusese agreat de catre miniștrii aliați ai apararii in noiembrie 2017, in vederea adaptarii Aliantei la noul mediu de securitate. Discuțiile miniștrilor apararii s-au concentrat, de asemenea, pe tema adaptarii instituționale, linie de acțiune prevazuta in cadrul Comunicatului final al Summit-ului NATO de la Varșovia, alaturi de adaptarea politica și militara. In acest context, miniștrii aliați ai apararii au discutat pe marginea unei mai bune prioritizari a programelor și resurselor aliate curente.

Pe parcursul cinei de lucru, eveniment la care au participat Inaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, respectiv reprezentanții Finlandei și ai Suediei, au fost abordate aspecte legate de securitatea europeana, proiectarea stabilitații in zonele invecinate, precum si inițiativele europene de aparare și cooperare NATO - UE. Cu aceasta ocazie, oficialul roman a exprimat aprecieri pentru progresele inregistrate in dezvoltarea cooperarii intre cele doua organizații, subliniind nevoia unei abordari realiste și pragmatice pentru implementarea integrala a masurilor agreate anterior, dar și necesitatea dezvoltarii parteneriatului strategic dintre NATO și UE.