Ministerul Apărării Naţionale
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice

E-mail: presamapn@mapn.ro , Contact: 021-319.60.22

Comunicat nr. 39


Intalnire bilaterala a ministrului Mihai Fifor cu omologul american, secretarul apararii James Mattis


Ministrul apararii naționale, Mihai Fifor, a avut joi, 15 februarie, o intrevedere cu secretarul american al apararii, James Mattis, cu ocazia Reuniunii miniștrilor apararii din statele membre NATO, de la Bruxelles.

Pe parcursul discuțiilor, cei doi oficiali au abordat subiecte legate de situația de securitate din regiunea Marii Negre și prioritațile aliate pentru viitorul Summit NATO. In acest context, ministrul Mihai Fifor a evidențiat ca recentele evoluții de securitate din aceasta zona intaresc nevoia consolidarii posturii de aparare și descurajare a Alianței pe intregul flanc estic.

Totodata, a evocat eforturile Romaniei pentru indeplinirea angajamentelor asumate, in special prin menținerea alocarii de doua procente din PIB pentru aparare și in anul 2018, precum și in urmatorii ani, o parte semnificativa a bugetului apararii fiind alocata pentru dotarea cu echipamente militare importante pentru securitatea Romaniei. In acest sens, ministrul Mihai Fifor a informat cu privire la stadiul implementarii planului de achiziții și inzestrare a Armatei Romaniei, precizand ca, in 2018, o atenție deosebita va fi acordata imbunatațirii capabilitaților din domeniul maritim.

Participarea constanta și de substanța a Romaniei la operațiile Alianței constituie o alta dimensiune a aportului țarii noastre la asumarea responsabilitaților de securitate aliate, Romania fiind al patrulea contributor cu trupe in Afganistan.

Secretarul american al apararii, James Mattis, a salutat eforturile deosebite ale Romaniei de indeplinire a angajamentelor asumate in cadrul Alianței pentru intarirea apararii colective, apreciind ca țara noastra este un model in ceea ce privește alocarile bugetare și investițiile pentru aparare, precum și prin susținerea constanta a operațiilor aliate. A subliniat ca militarii romani din Afganistan au caștigat respectul tuturor militarilor aliați, inclusiv ai armatei americane, pentru curajul si profesionalismul lor. James Mattis a apreciat ca acesta este un exemplu al determinarii Romaniei de a se implica activ și substanțial la eforturile de ansamblu ale Alianței de gestionare a problemelor de securitate actuale.

Secretarul american al apararii l-a asigurat pe ministrul roman ca SUA iși mențin angajamentul fața de apararea Romaniei, inclusiv prin prezența la Deveselu și la baza de la Mihail Kogalniceanu, precum și prin programele de inzestrare incheiate.

James Mattis și-a exprimat disponibilitatea de a efectua o vizita in Romania, urmand ca perioada exacta sa fie stabilita ulterior.