Ministerul Apărării Naţionale
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice

E-mail: presamapn@mapn.ro , Contact: 021-319.60.22

Comunicat nr. 40


A doua zi a reuniunii ministrilor apararii din statele membre NATO


Cea de-a doua zi a Reuniunii miniștrilor apararii din statele membre NATO a fost dedicata posturii de descurajare și aparare, miniștrii aliați ai apararii abordand atat stadiul implementarii acesteia, cat și perspectivele pentru Summitul NATO programat in luna iulie, la Bruxelles.

Ministrul roman al apararii a evidentiat importanța menținerii angajamentului aliaților pentru continuarea implementarii sarcinilor trasate la Varșovia, pe toate palierele de efort ce decurg din deciziile privind consolidarea posturii de descurajare și aparare, materializate vizibil in prezenta in teren a trupelor aliate de-a lungul intregului flanc estic.

Au fost punctate, de asemenea, eforturile intreprinse la nivel national pentru implementarea prezentei terestre, cum ar fi: stadiul operationalizarii brigazii multinationale și progresul inregistrat pe linia implementarii Inițiativei multinaționale de instruire intensificata la nivel intrunit – progres reflectat inclusiv in documentele aliate prezentate miniștrilor apararii cu ocazia acestei reuniuni.

Un alt subiect de pe agenda zilei a fost reprezentat de analiza eforturilor aliate pe dimensiunea proiectarii stabilitatii si contra-terorismului, prilej cu care au fost mentionate eforturile aliate pentru eficientizarea Cadrului pentru Sud, in contextul existentei riscurilor de securitate manifestate la frontiera sudica a Aliantei. Cu privire la lupta contra-terorismului, a fost reiterata sustinerea pe care Alianța o acorda Coalitiei Globale impotriva ISIS. De asemenea, au fost discutate aspecte privind consolidarea sprijinului acordat de Alianta Republicii Irak, in vederea dezvoltarii capacitatilor de aparare si, implicit, a procesului de instruire a Fortelor de Securitate Irakiene.

In marja ministerialei de la Bruxelles, ministrul Fifor s-a intalnit cu omologi din statele membre B9, pentru pregatirea reuniunii B9 in formatul miniștrilor apararii, care va avea loc la București, la jumatatea lunii martie.

In cadrul discuțiilor, ministrul roman a subliniat importanța consultarilor regionale intre aliați, ca baza a definirii unor poziții și abordari comune cu privire la subiecte importante ce țin de securitatea și apararea in cadru european și euroatlantic. In context, a fost subliniat faptul ca apropiata reuniune de la București va deschide o serie de consultari intre aliații de pe flancul estic, ce va fi continuata prin consultari parlamentare și completata, in luna iunie, cu un Summit B9 la Varșovia.

„Toate aceste evenimente vor avea o contribuție semnificativa in definirea abordarii comune a membrilor B9 cu privire la definirea agendei Summit-ului NATO de la Bruxelles și vor contribui, de asemenea, la intarirea cooperarii și interoperabilitații intre armatele aliate de pe intregul flanc estic”, a declarat ministrul Mihai Fifor.