Ministerul Apărării Naţionale
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice

E-mail: presamapn@mapn.ro , Contact: 021-319.60.22

Comunicat nr. 46


Cea de-a doua zi de participare a ministrului Mihai Fifor la Conferința de securitate de la Munchen


In a doua zi a Conferintei de securitate de la Munchen, sambata, 17 februarie, ministrul apararii naționale, Mihai Fifor, a participat la mese rotunde cu oficialii prezenți la acest eveniment, la un mic dejun de lucru gazduit de Cohen Group, la un pranz de lucru gazduit de ministrul german al apararii, Ursula von der Leyen, și a avut o serie de intalniri bilaterale cu reprezentantul Congresului SUA, Mike Turner, cu ministrul apararii din Olanda, Ank Bijleveld, precum și intalniri cu președintele companiei americane Lockheed Martin, Marillyn Hewson, și cu fostul Secretar General al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

La micul dejun de lucru gazduit in mod tradițional de catre Cohen Group, ministrul Mihai Fifor a purtat discuții aprofundate cu privire la securitatea europeana și la agenda viitorului Summit NATO din iulie, de la Bruxelles. La acest eveniment au fost prezenți omologul american, James Mattis, generalul Curtis Scaparrotti, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR), alți miniștri ai apararii din statele UE și NATO, precum și lideri militari și civili americani și membri ai Congresului SUA.

In cadrul pranzului de lucru gazduit de ministrul german al apararii, Ursula von der Leyen, oficialul roman a evidențiat importanța valorificarii formatelor bilaterale, multilaterale și regionale in definirea pozițiilor țarilor membre NATO cu privire la gestionarea riscurilor la adresa securitații. In acest sens, ministrul Fifor a evidențiat utilitatea organizarii Reuniunii miniștrilor apararii in format B9, de la București, din luna martie, pentru armonizarea pozițiilor aliaților de pe flancul estic, in cooperare cu SUA, in vederea asigurarii unei abordari unitare, in perspectiva Summit-ului NATO din luna iulie.

Discuțiile purtate cu omologul german au fost axate pe aspecte vizand cooperarea bilaterala in domeniul apararii, respectiv dezvoltarea unei cooperari puternice in domeniul informațiilor militare, in contextul mediului de securitate actual. Oficialul roman a subliniat angajamentul ferm al Germaniei de a juca un rol determinant in cadrul NATO și in dezvoltarea capabilitaților de aparare in interiorul Uniunii Europene.

In cadrul intalnirii cu președintele companiei americane Lockheed Martin, Marillyn Hewson, discuțiile s-au axat pe cooperarea in domeniul militar, avand in vedere ca Ministerul Apararii Naționale urmeaza sa dezvolte programul major de inzestrare cu Sisteme Lansatoare Multiple de Rachete cu bataie mare – HIMARS. Cu aceasta ocazie, oficialul roman a reiterat importanța dezvoltarii cooperarii cu companiile romanești din industria de aparare.

“Pentru Romania, realizarea capabilitații de sprijin de foc indirect constituie un interes esențial de securitate și contribuie in mod semnificativ atat la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cat și la indeplinirea angajamentelor asumate de Romania in cadrul NATO”, a spus ministrul Fifor in cadrul intalnirii.

In cadrul intalnirii avute cu Mike Turner, membru al Congresului SUA, ministrul Mihai Fifor a reiterat ca Romania va continua sa iși respecte angajamentele aliate și cele ce decurg din Parteneriatul Strategic cu SUA. Cu acest prilej, au fost reconfirmate importanța relației transatlantice și nevoia de cooperare aprofundata cu partenerul american pentru intarirea securitații europene și in special a stabilitații din regiunea Marii Negre.

Intalnirea cu Anders Fogh Rasmussen, fostul Secretar General al NATO și fondatorul Rasmussen Global, s-a axat pe subiecte referitoare la principalele riscuri și amenințari la adresa securitații globale, cu accent pe Brexit și situația din regiunea Ucrainei și a Marii Negre.

In cadrul intalnirii bilaterale cu ministrul apararii din Olanda, Ank Bijleveld, au fost abordate subiecte referitoare la securitatea europeana, cooperarea in domeniul apararii la nivel bilateral, dar și in cadrul european și aliat.