Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 48


ntlnire a conducerii M.Ap.N. cu membri ai comisiilor de aprare din Senat și Camera Deputaților


Ministrul aprrii naționale, Mihai Fifor, s-a ntlnit marți, 20 februarie, la Palatul Cercului Militar Național, cu membri ai Comisiilor pentru aprare, ordine public și siguranț național din Senat și Camera Deputaților.

La ntlnire, alturi de ministrul aprrii naționale, au fost prezenți șeful Statului Major al Aprrii, generalul Nicolae Ciuc, precum și șefii statelor majore ale categoriilor de forțe ale armatei și șefi de structuri centrale din minister.

Activitatea s-a nscris n seria consultrilor periodice ale M.Ap.N. cu cele dou comisii de specialitate ale Parlamentului Romniei și s-a focalizat pe activitțile desfșurate de minister n anul 2017 și perspectiva pentru 2018.

Au fost prezentate stadiul ndeplinirii obiectivelor de consolidare a capacitții operaționale a Armatei Romniei, pe principalele direcții de efort - reforma structurilor militare, instruirea personalului prin participarea la exerciții naționale și multinaționale, derularea programelor de achiziții și de modernizare a tehnicii de lupt, creșterea calitții vieții personalului.

O tem principal de discuie a fost alocarea bugetar pentru Armat de doi la sut din Produsul Intern Brut. n context, au fost prezentate principalele elemente ale programelor de achiziție derulate pe parcursul anului trecut, n condițiile n care aproape 40 de procente din bugetul M.Ap.N. au fost alocate pentru nzestrare, prioritate avnd cele opt programe esențiale, linie care va fi pstrat și pentru anul 2018.

Au mai fost abordate subiecte legate de prezența militarilor romni n teatrele de operații, salarizare și alte teme de actualitate ale instituției militare.
Ministrul Mihai Fifor a mulțumit senatorilor și deputaților din comisiile de Aprare pentru sprijinul constant acordat Ministerului Aprrii Naționale, asigurndu-i de maxima deschidere și transparenț a instituției militare n relația cu Parlamentul Romniei.

n context, ministrul aprrii naționale a salutat votul pozitiv pe care Comisia pentru aprare, ordine public și siguranț național din Camera Deputaților l-a dat, n aceast dimineaț, proiectului de lege pentru realizarea "Capabilitii de sprijin de foc indirect" aferent programului de nzestrare "Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu btaie mare".

“Dup ce, ieri, Senatul a aprobat proiectul de lege, se deschide, astfel, calea pentru a supune plenului Camerei Deputaților, ca for decizional, adoptarea acestui important demers legislativ, care va permite atribuirea de ctre Guvernul Romniei Guvernului SUA a contractelor de stat de tip scrisoare de ofert i acceptare pentru achiziionarea a trei sisteme HIMARS,” a declarat ministrul Fifor.

“Demararea acestui program esențial de nzestrare cu tehnic militar de cel mai nalt nivel tehnologic va contribui substanțial la ntrirea capacitții de aprare a Romniei, va crește interoperabilitatea armatei noastre cu cele aliate și va consolida Parteneriatul Strategic pe care țara noastr l are cu Statele Unite,” a spus ministrul aprrii naționale.


Biroul pres