Ministerul Apărării Naţionale
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice

E-mail: presamapn@mapn.ro , Contact: 021-319.60.22

Comunicat nr. 51


Semnarea scrisorii de oferta și acceptare pentru achiziționarea primelor trei sisteme de rachete „HIMARS”


In prezența secretarului de stat Mircea Dușa și a șefului Statului Major al Apararii, general Nicolae Ciuca, la sediul Ministerului Apararii Naționale a fost finalizata luni, 26 februarie, procedura legala de achiziție a primelor trei sisteme de rachete „HIMARS”, prin semnarea scrisorii de oferta și acceptare (Letter of Offer and Acceptance – LOA) specifica Programului Foreign Military Sales – FMS.

Programul de achiziție se deruleaza conform aprobarii Parlamentului Romaniei, in cadrul unui contract de stat atribuit de Guvernul Romaniei, Guvernului Statelor Unite ale Americii.

Legea nr 46/2018 pentru realizarea „Capabilitații de sprijin de foc indirect” aferenta programului de inzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bataie mare” a fost adoptata, miercuri 21 februarie, de Camera Deputaților, in calitate de for decizional, și promulgata de Președintele Romaniei vineri, 23 februarie.

Achiziția sistemelor de rachete „HIMARS” constituie pentru Romania un interes esential de securitate, deoarece prin realizarea acestei capabilitatii se asigura intarirea securitatii nationale si regionale, acest demers contribuind totodata in mod semnificativ la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii.

Sistemul de rachete HIMARS reprezinta un varf de tehnologie pe plan mondial, fiind unul dintre cele mai fiabile sisteme de acest tip testate in lupta, fiind utilizat, printre alții, de Forțele Terestre și de Corpul de Infanterie Marina ale SUA.

Romania, in calitatea sa de stat membru al NATO si UE, are obligatia sa continue si sa isi intensifice eforturile nationale pe dimensiunea de aparare si securitate. Prin dotarea cu sistemul HIMARS, Fortele Terestre Romane vor dispune, pentru indeplinirea misiunilor specifice, de un sistem cu precizie ridicata, credibil, flexibil si eficient, pentru a contribui la descurajarea unei agresiuni impotriva Romaniei sau aliaților si articularea unui raspuns adecvat la provocarile actuale si viitoare ale mediului de securitate.