Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 53


Șeful Statului Major General al Forțelor Armate Poloneze, generalul-locotenent Leszek Surawski în vizită la SMAp


Șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae-Ionel Ciucă, s-a întâlnit marți, 27 februarie, la sediul Statului Major al Apărării, cu șeful Statului Major General al Forțelor Armate Poloneze, generalul-locotenent Leszek Surawski.

În cadrul vizitei oficiale, generalul-locotenent Leszek Surawski a fost primit și de secretarul de stat și șef al Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Mircea Dușa. Principalele teme de discuție au vizat evoluția situației de securitate din regiune, stadiul relațiilor bilaterale, în contextul parteneriatului strategic dintre cele două state, identificarea unor noi domenii de cooperare între forțele armate ale celor două țări, precum și diversificarea modalităților de instruire în comun.

“Între România și Polonia există o cooperare bilaterală excelentă, pe care trebuie să o consolidăm, în virtutea intereselor noastre comune. Țările noastre au reușit să focalizeze atenția aliaților asupra flancului estic al NATO, iar acum eforturile trebuie îndreptate către continuarea măsurilor de consolidare a posturii de descurajare și apărare într-o abordare coerentă, echilibrată și integrată. Summit-ul NATO de anul acesta este un bun prilej de a transmite un mesaj ferm în acest sens”, a afirmat Mircea Dușa.

În cadrul întrevederii cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, au fost dezbătute activitățile curente și cele viitoare dintre cele două armate, punându-se accent pe dezvoltarea și consolidarea acestora.

Activitățile militare de cooperare româno-poloneze acoperă domenii cum ar fi: dialogul politico-militar, exercițiile de instruire în comun, învățământul militar și programele principale de înzestrare.

În conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului NATO de la Varșovia din 2016, Armata României este prezentă în Polonia cu un detașament de Apărare Antiaeriană, ca parte componentă a Grupului de luptă NATO, condus de către SUA.

În același timp, Polonia participă cu un detașament în compunerea Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab” din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est, materializând astfel angajamentele asumate de către România și Polonia privind prezența aliată întărită pe flancul estic al Alianței (tailored Forward Presence).

Pe timpul prezenței sale în România, oficialul militar polonez va vizita și Brigada Multinațională de la Craiova, unde se va întâlni cu militarii polonezi dislocați aici.


Biroul presă