Ministerul Apărării Naţionale
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice

E-mail: presamapn@mapn.ro , Contact: 021-319.60.22

Comunicat nr. 57


Decizii importante adoptate la reuniunea Consiliului Afaceri Externe – aparare in privinta PESCO


Secretarul de stat pentru politica de aparare, planificare si relatii internationale, Mircea Dusa, a participat marți, 6 martie, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe - aparare, prezidata de Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini.

Primul aspect dezbatut a fost cel al securitatii si apararii, principalele subiecte abordate fiind: mobilitatea militara, procesul de revizuire coordonata a apararii (CARD) si Fondul european de aparare (EDF).

Mircea Dusa a reafirmat sprijinul Romaniei pentru demersurile derulate la nivel european de facilitare a mobilitatii militare, initiativa extrem de importanta inclusiv pentru consolidarea cooperarii UE-NATO.

In prezenta adjunctului secretarului general al NATO, Rose Gottemoeller, au fost evaluate progresele inregistrate pe dimensiunea cooperarii UE-NATO, cu accent pe implementarea Declaratiei Comune adoptata la Summit-ul NATO de la Varsovia, remarcandu-se progresul semnificativ inregistrat la nivel politic. Mircea Dusa a apreciat rezultatele pozitive obtinute in domeniul cooperarii UE-NATO si a afirmat ca Romania sustine implementarea setului comun integrat de masuri concrete, in domenii precum: mobilitatea militara, contra-terorismul, apararea cibernetica, contracararea amenintarilor hibride, rezilienta, StratCom, exercițiile bazate pe evenimente si dezvoltarea de capabilitati. Oficialul roman a subliniat ca tara noastra sprijina adoptarea unei noi declaratii politice comune cu prilejul Summit-ului aliat din luna iulie.

Din perspectiva cooperarii structurate permanente, Mircea Dusa a exprimat angajamentul Romaniei in implementarea cooperarii structurate permanente (PESCO), ca initiativa ce faciliteaza cresterea profilului UE pe dimensiunea de securitate si aparare. Secretarul de stat a subliniat faptul ca initiativa consolideaza contributia europeana in cadrul NATO, in contextul obiectivului major de asigurare a securitatii europene si de intarire a legaturii transatlantice. Au fost adoptate, in format PESCO, o serie de documente importante cum ar fi: Decizia Consiliului privind primul set de proiecte PESCO - Romania angajandu-se sa participe la cinci din totalul celor 17 proiecte selectate in aceasta etapa -, precum si Recomandarea Consiliului cu privire la calea de urmat.

In privinta misiunilor si operatiilor PSAC (Politica de Securitate si Aparare Comuna), abordate in cadrul dejunului de lucru, au fost evaluate, in principal, eforturile Uniunii pe continentul african, subliniindu-se rolul semnificativ in realizarea capacitatilor locale de raspuns la crize. Mircea Dusa a sustinut importanta cooperarii UE cu alte organizatii internationale, in special cu ONU si Uniunea Africana, in scopul promovarii securitatii si stabilitatii. In acelasi timp, a reafirmat angajamentul Romaniei privind participarea activa la cele sase misiuni si operatii PSAC, inclusiv la misiunile de instruire desfasurate pe continentul african (EUTM Mali, EUTM RCA, EUTM Somalia).