Ministerul Apărării Naţionale
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice

E-mail: presamapn@mapn.ro , Contact: 021-319.60.22

Comunicat nr. 58


Reuniunea „Initiativa Bucharest 9” in formatul miniștrilor apararii


Reuniunea ministrilor apararii din tarile participante la „Initiativa Bucharest 9 (B9)” isi va deschide lucrarile marti, 13 martie, la ora 9.00, in sala „Drepturilor omului” din Palatul Parlamentului.

Jurnalistii care doresc sa participe la deschiderea reuniunii sunt rugati sa se acrediteze la Biroul de presa al M.Ap.N., transmitand pana vineri, 9 martie, ora 15.00, la adresa presamapn@mapn.ro, urmatoarele date: nume si prenume, redactia media, numarul legitimatiei de presa, seria si numarul cartii de identitate/pasaportului, adresa de e-mail, telefon mobil, numarul carului de reportaj/DSNG (tabel atasat).

Jurnalistii vor fi asteptati marti, 13 martie, in intervalul orar 8.00-8.30, la Palatul Parlamentului - intrarea A3S2 (dinspre strada Izvor).

* * *

La Reuniunea ministrilor apararii din tarile participante la „Initiativa Bucharest 9” (Bulgaria, Republica Ceha, Republica Estonia, Ungaria, Republica Letonia, Republica Lituania, Republica Polona, Romania si Republica Slovaca) vor participa și oficiali ai NATO, precum și reprezentanți ai Departamentului american al apararii.

Activitatea, care se va desfasura in perioada 12-14 martie, reprezinta o oportunitate pentru armonizarea pozitiilor nationale ale statelor membre ale formatului B9 pe subiectele ce se vor regasi pe agenda Summit-ului NATO din iulie 2018, in special pe consolidarea posturii NATO de descurajare si aparare, cu prioritate pe flancul estic, in vederea obtinerii unei decizii politice pe acest subiect in cadrul Summit-ului.

In cadrul lucrarilor, vor fi abordate și teme referitoare la procesul de adaptare a structurii de comanda a NATO, riscurile și amenințarile provenind din vecinatatea estica a Alianței, precum și modalitațile de consolidare a rezilienței pe axa Marea Baltica – Marea Neagra – Marea Adriatica, inclusiv prin asigurarea complementaritații cu alte formate regionale (Inițiativa europeana in domeniul apararii/EDI, respectiv Inițiativa celor Trei Mari).

Totodata, urmeaza a fi dezbatute aspecte privind consolidarea interoperabilitații forțelor aliate in formatul de cooperare B9 cu cele ale SUA, creșterea mobilitații trupelor pe flancul estic, precum și cele referitoare la o abordare comuna in domeniul consolidarii cooperarii dintre NATO și Uniunea Europeana.