Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 58


Reuniunea „Inițiativa Bucharest 9” în formatul miniștrilor apărării


Reuniunea miniștrilor apărării din țările participante la „Inițiativa Bucharest 9 (B9)” își va deschide lucrările marți, 13 martie, la ora 9.00, în sala „Drepturilor omului” din Palatul Parlamentului.

Jurnaliștii care doresc să participe la deschiderea reuniunii sunt rugați să se acrediteze la Biroul de presă al M.Ap.N., transmițând până vineri, 9 martie, ora 15.00, la adresa presamapn@mapn.ro, următoarele date: nume și prenume, redacția media, numărul legitimației de presă, seria și numărul cărții de identitate/pașaportului, adresa de e-mail, telefon mobil, numărul carului de reportaj/DSNG (tabel atașat).

Jurnaliștii vor fi așteptați marți, 13 martie, în intervalul orar 8.00-8.30, la Palatul Parlamentului - intrarea A3S2 (dinspre strada Izvor).

* * *

La Reuniunea miniștrilor apărării din țările participante la „Inițiativa Bucharest 9” (Bulgaria, Republica Cehă, Republica Estonia, Ungaria, Republica Letonia, Republica Lituania, Republica Polonă, România și Republica Slovacă) vor participa și oficiali ai NATO, precum și reprezentanți ai Departamentului american al apărării.

Activitatea, care se va desfășura în perioada 12-14 martie, reprezintă o oportunitate pentru armonizarea pozițiilor naționale ale statelor membre ale formatului B9 pe subiectele ce se vor regăsi pe agenda Summit-ului NATO din iulie 2018, în special pe consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare, cu prioritate pe flancul estic, în vederea obținerii unei decizii politice pe acest subiect în cadrul Summit-ului.

În cadrul lucrărilor, vor fi abordate și teme referitoare la procesul de adaptare a structurii de comandă a NATO, riscurile și amenințările provenind din vecinătatea estică a Alianței, precum și modalitățile de consolidare a rezilienței pe axa Marea Baltică – Marea Neagră – Marea Adriatică, inclusiv prin asigurarea complementarității cu alte formate regionale (Inițiativa europeană în domeniul apărării/EDI, respectiv Inițiativa celor Trei Mări).

Totodată, urmează a fi dezbătute aspecte privind consolidarea interoperabilității forțelor aliate în formatul de cooperare B9 cu cele ale SUA, creșterea mobilității trupelor pe flancul estic, precum și cele referitoare la o abordare comună în domeniul consolidării cooperării dintre NATO și Uniunea Europeană.


Biroul presă