Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 62


Exercițiul multinațional DACIAN LANCER 18


Aproximativ 900 de militari români și străini participă, în perioada 12-23 martie, la exercițiul multinațional DACIAN LANCER 18 (DALR18) ce se desfășoară la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, județul Brașov.

DALR18 este un exercițiu de comandament asistat de calculator și are ca scop evaluarea Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE) din București, în vederea realizării Capabilității Operaționale Finale. Evaluarea, realizată de specialiști ai Comandamentului Forțelor Terestre Aliate (LANDCOM, Izmir, Turcia), este monitorizată de Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SHAPE, Mons, Belgia).

Armata României participă la exercițiu cu circa 500 de militari din Statul Major al Forțelor Terestre, Divizia 2 Infanterie, Centrul Național de Instruire Întrunită “Getica”, Brigada 282 Infanterie Mecanizată, Brigada 10 Geniu, Brigada 2 Vânători de Munte, Brigada 8 LAROM, Baza Aeriană 71, Baza 2 Logistică, Regimentul 528 ISR, Regimentul 52 Artilerie Mixtă, Regimentul 50 Artilerie Antiaeriană, Centrul de Operații Psihologice, Batalionul 265 Poliție Militară, Batalionul 307 Infanterie Marină, Divizionul 88 Vedete Fluviale, Batalionul 1 CIMIC și din Batalionul 202 Apărare CBRN.

Militarii străini participanți la DALR18 fac parte din Comandamentul Forțelor Întrunite (Napoli, Italia), LANDCOM Izmir, Turcia, corpurile NATO de Reacție Rapidă din Grecia, Italia și Turcia, Divizia 1 Infanterie (Canada), Comandamentul Multinațional de Divizie Nord-Est (Elbl±g, Polonia), Centrul NATO de Excelență HUMINT de la Oradea, Brigada Multinațională Sud-Est (Craiova, România), Brigada 2 Infanterie Mecanizată (Bulgaria) și din Agenția NATO pentru Comunicații și Informații (Belgia).


* * *

Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est, componentă a Structurii de Forțe NATO, exercită comanda și controlul unei operații NATO de tip Articol 5 - apărare colectivă, pe flancul de sud-est al Alianței, în vederea asigurării securității teritoriului și a populației statelor membre.

La 1 decembrie 2015, a avut loc ceremonia de activare a comandamentului, eveniment care a reprezentat integrarea oficială a HQ MND-SE în structura de forțe NATO (NFS) pe baza implementării Planului de Acțiune pentru Ridicarea Capacității de Reacție a Alianței (RAP), stabilit în cadrul Summit-ului din Țara Galilor, 2014.

La 1 iulie 2016, la sediul comandamentului s-a desfășurat ceremonia de declarare a Capacității Inițiale a HQ MND-SE.

În cadrul comandamentului multinațional își desfășoară activitatea ofițeri, maiștri militari și subofițeri specialiști din 15 țări contributoare - Albania, Bulgaria, Canada, Franța, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia, Ungaria - și România, care și-a asumat rolul de națiune-cadru.


Biroul presă