Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 98


23 aprilie - Ziua Forțelor Terestre


În fiecare an, la 23 aprilie se sărbătorește Ziua Forțelor Terestre - categorie de forțe a Armatei României al cărei patron spiritual și ocrotitor este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință.

Cu acest prilej, în toate garnizoanele din țară și în teatrul de operații din Afganistan vor avea loc manifestări dedicate acestei sărbători, ce vor cuprinde expoziții, simpozioane, vizionări de filme documentare, prezentări de tehnică, armament și echipamente militare, exerciții de mânuire a armamentului, ceremonii militare de depuneri de coroane și jerbe de flori la monumentele eroilor, concerte ale muzicilor militare și spectacole artistice susținute de către formațiile cercurilor militare.

În București, Statul Major al Forțelor Terestre organizează o serie de manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Forțelor Terestre, astfel:

- Miercuri, 18 aprilie, în Poligonul Cățelu, ora 10.00, “Cupa presei la tir”.
Jurnaliștii care doresc să participe la competiție sunt rugați să transmită până marți, 17 aprilie, ora 20.00, datele de identificare și de contact (nume și prenume, instituția media pe care o reprezintă, seria și numărul C.I., numar de telefon), pe adresa de e-mail relatii.publice@forter.ro.
Participanții înscriși vor fi așteptați miercuri, 18 aprilie, între orele 8.30 și 09.00, la sediul Statului Major al Forțelor Terestre (strada Drumul Taberei, nr.7H) în vederea deplasării cu un mijloc de transport asigurat de către organizatori.
Persoană de contact: colonel Viorel Calenciuc, telefon 0722.848.477.

- Sâmbătă, 21 aprilie, în Parcul Carol I, între orele 11.00 și 20.00, expoziție de tehnică, ateliere de prezentare a armamentului, standuri de promovare a profesiei militare și activități cultural-recreative.
Militari din forțele terestre vor prezenta tehnica de luptă, armamentul și echipamentele din dotare, exerciții demonstrative de intervenție a echipei EOD, exerciții de supraviețuire, procedee de escaladare și traversare cu ajutorul funicularului, tehnici de autoapărare, precum și exerciții de mânuire a armamentului. De asemenea, vor avea loc programe artistice și concerte de muzică de fanfară.
Tradiționala retragere cu torțe va avea loc, de la ora 20.00, pe traseul Palatul Cercului Militar Național - Bulevardul Regina Elisabeta - Bulevardul Mihail Kogălniceanu - Piața Operei - Splaiul Independenței - Podul Cotroceni - Șoseaua Cotroceni - Bulevardul Iuliu Maniu - Bulevardul Vasile Milea - strada Drumul Taberei (sediul Statului Major al Forțelor Terestre).

- Duminică, 22 aprilie, între orele 10.00 și 19.00, Ziua Forțelor Terestre la Mall AFI Cotroceni (Bulevardul Vasile Milea nr. 4), expoziție de tehnică, armament și echipamente, standuri de promovare a profesiei militare și un concert de fanfară susținut de Muzica militară a Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”.

- Luni, 23 aprilie, de la ora 09.00, la Monumentul Eroilor căzuți în Teatrele de Operații și pe teritoriul României, din Parcul Tineretului, ceremonie militară de depuneri de coroane de flori.


Biroul presă