Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 107


Sosirea unui nou detașament britanic la Mihail Kogălniceanu


Ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii care va executa misiuni de poliție aeriană întărită în flancul estic al NATO va avea loc loc vineri, 27 aprilie, în Baza aeriană Mihail Kogălniceanu, începând cu ora 12.00.

Detașamentul britanic, format din aproximativ 160 de militari (piloți și personal tehnic), va executa cu patru aeronave Eurofighter Typhoon misiuni de poliție aeriană întărită în perioada 1 mai - 31 august 2018, alături de aeronavele MiG-21 LanceR și militari ai Forțelor Aeriene Române.

Cele patru aeronave de luptă britanice au sosit luni, 23 aprilie, în Baza aeriană Mihail Kogălniceanu.

 Forțele Aeriene Române pun la dispoziția jurnaliștilor interesați să participe la acest eveniment și care se deplasează din București o aeronavă militară care va decola vineri, 27 aprilie, ora 08.00, de la Baza 90 Transport Aerian Otopeni. Reprezentanții mass-media sunt rugați să transmită până miercuri, 25 aprilie, ora 12.00, la adresa de e-mail: proff@roaf.ro, datele de identificare (nume, prenume, seria și numărul actului de identitate, instituția media pe care o reprezintă și numărul de telefon), precum și datele de identificare ale autovehicului de transport.

Jurnaliștii care optează pentru transportul cu aeronava militară vor fi așteptați vineri, 27 aprilie, ora 07.00, la sediul Bazei 90 Transport Aerian Otopeni. Persoană de contact: cpt.cdor Mihai Albu, telefon: 0722 734 412.

 Jurnaliștii din provincie interesați să asiste la eveniment și care se deplasează cu mijloace proprii la Mihail Kogălniceanu sunt rugați să transmită până joi, 26 aprilie, ora 16.00, pe adresa de e-mail fhuzum@roaf.ro, datele de identificare (nume, prenume, seria și numărul actului de identitate, instituția media pe care o reprezintă și numărul de telefon), precum și datele de identificare ale autovehicului de transport.

Reprezentanții mass-media care optează pentru această variantă vor fi așteptați vineri, 27 aprilie, ora 10.30, la sediul Bazei aeriene Mihail Kogălniceanu. Persoană de contact: lt.col. Fănuț Huzum, telefon: 0722 509 920.

* * *

Poliția aeriană întărită sub comandă NATO este o misiune de apărare colectivă pe timp de pace pentru asigurarea integrității spațiului aerian al Alianței.

Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun vor contribui la dezvoltarea capacității de reacție și descurajare, precum și la consolidarea interoperabilității dintre forțele aeriene române și britanice.

Dislocarea avioanelor Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii în România este parte a implementării Planului de acțiune pentru asigurarea capacității operaționale a NATO pe flancul estic al Alianței atât în zona de nord, cât și în zona de sud, și demonstrează unitatea și determinarea NATO ca răspuns la provocările mediului de securitate. Este a doua oară când un detașament britanic este dislocat în baza aeriană din Mihail Kogălniceanu pentru misiuni de poliție aeriană împreună cu FAR, primul fiind dislocat în perioada 1 mai – 31 august 2017.


Biroul presă