Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 114


Ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, la Mihail Koglniceanu


Secretarul de stat Mircea Dușa și șeful Statului Major al Aprrii, generalul Nicolae Ciuc, au luat parte vineri, 27 aprilie, n Baza aerian Mihail Koglniceanu, la Ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, care va executa misiuni de poliție aerian ntrit n flancul estic al NATO.

„Parteneriatul strategic dintre Romnia și Marea Britanie este unul deosebit, mai ales n domeniul militar. Militarii britanici sunt, din nou, prezenți n Romnia și ne bucur acest lucru. Apreciem foarte mult contribuția britanic, le doresc misiune ușoar și s fie la fel de prompți ca n misiunea trecut”, a spus Mircea Dușa.

Secretarul de stat a precizat c, nc de la Summit-ul NATO din Țara Galilor, au fost luate primele msuri de asigurare pe flancul estic, cu principiul de baz al prezenței permanente a trupelor NATO, prin rotație. „Acestea au fost completate de msurile de reasigurare, adoptate la Summit-ul de la Varșovia. Prezența militarilor armatelor NATO n Romnia a fost una permanent și a confirmat angajamentul extrem de important pe care și l-a asumat Alianța”, a concluzionat secretarul de stat Dușa.

Ceremonia de astzi a avut loc n prezența ambasadorului Marii Britanii n Romnia și a reprezentanților Alianței Nord-Atlantice și Forțelor Regale ale Marii Britanii.

Detașamentul britanic, format din aproximativ 160 de militari (piloți și personal tehnic), va executa misiuni de poliție aerian ntrit cu patru aeronave Eurofighter Typhoon, n perioada 1 mai-31 august 2018, alturi de aeronavele MiG-21 LanceR și militari ai Forțelor Aeriene Romne. Cele patru aeronave de lupt britanice au sosit luni, 23 aprilie, n Baza aerian Mihail Koglniceanu.


* * *

Poliția aerian ntrit sub comand NATO este o misiune de aprare colectiv pe timp de pace pentru asigurarea integritții spațiului aerian al Alianței.

Misiunile de poliție aerian desfșurate n comun vor contribui la dezvoltarea capacitii de reacie i descurajare, precum și la consolidarea interoperabilitii dintre forțele aeriene romne și britanice.

Dislocarea avioanelor Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii n Romnia este parte a implementrii Planului de acțiune pentru asigurarea capacitții operaționale a NATO pe flancul estic al Alianței att n zona de nord, ct și n zona de sud, și demonstreaz unitatea și determinarea NATO ca rspuns la provocrile mediului de securitate. Este a doua oar cnd un detașament britanic este dislocat n baza aerian din Mihail Koglniceanu pentru misiuni de poliție aerian mpreun cu FAR, primul fiind dislocat n perioada 1 mai – 31 august 2017.


Biroul pres