Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 125


Reuniunea informal a miniștrilor aprrii din statele membre ale UE


Secretarul de stat pentru politica de aprare, planificare i relaii internaionale, Mircea Dua, a participat n zilele de 4 și 5 mai, la Sofia, la Reuniunea informal a minitrilor aprrii din statele membre ale Uniunii Europene.

Dezbaterile au debutat cu reuniunea Comitetului Director al Ageniei Europene de Aprare (EDA), n care au fost analizate eforturile de adaptare ale Ageniei la noul nivel de ambiie european n domeniul aprrii, precum i noile sarcini ale Ageniei privind iniiativele procesului de revizuire coordonat anual a aprrii (CARD), cooperarea structurat permanent (PESCO) și Aciunea Pregtitoare. Mircea Dușa a apreciat contribuia EDA la implementarea Strategiei Globale a UE pe dimensiunea de securitate i aprare i a subliniat faptul c Agenia trebuie s se adapteze permanent pentru a putea sprijini statele membre n eforturile lor de asigurare a capabilitilor militare necesare generrii rspunsului faț de noile provocri la adresa securitii.

Oficialii prezenți au dezbtut și perspectivele dezvoltrii Cooperrii structurate permanente (PESCO) și stabilirea unui set comun de reguli de guvernanț pentru proiectele asumate, n paralel cu identificarea urmtorului set de proiecte PESCO. „Romnia a fost un susintor constant al Cooperrii structurate permanente nc de la iniierea sa. Sprijinim continuarea eforturilor n vederea operaionalizrii PESCO, de o manier pragmatic i orientat pentru obinerea unor rezultate concrete”, a afirmat Mircea Dușa.

Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost și managementul crizelor n contextul provocrilor actuale de securitate i poteniala cooperare ntre organizaiile internaionale n teren. „Actualul context de securitate evidențiaz emergența unor riscuri și amenințri noi, care impun instrumente adaptate de management al crizelor. Sperm ca Summit-ul NATO și Consiliul European din aceast var s aduc un nou impuls cooperrii dintre cele dou organizații esențiale pentru securitatea cetțenilor europeni”, a adugat Mircea Dușa.


Biroul pres