Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 125


Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale UE


Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Mircea Dușa, a participat în zilele de 4 și 5 mai, la Sofia, la Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene.

Dezbaterile au debutat cu reuniunea Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare (EDA), în care au fost analizate eforturile de adaptare ale Agenției la noul nivel de ambiție european în domeniul apărării, precum și noile sarcini ale Agenției privind inițiativele procesului de revizuire coordonată anuală a apărării (CARD), cooperarea structurată permanentă (PESCO) și Acțiunea Pregătitoare. Mircea Dușa a apreciat contribuția EDA la implementarea Strategiei Globale a UE pe dimensiunea de securitate și apărare și a subliniat faptul că Agenția trebuie să se adapteze permanent pentru a putea sprijini statele membre în eforturile lor de asigurare a capabilităților militare necesare generării răspunsului față de noile provocări la adresa securității.

Oficialii prezenți au dezbătut și perspectivele dezvoltării Cooperării structurate permanente (PESCO) și stabilirea unui set comun de reguli de guvernanță pentru proiectele asumate, în paralel cu identificarea următorului set de proiecte PESCO. „România a fost un susținător constant al Cooperării structurate permanente încă de la inițierea sa. Sprijinim continuarea eforturilor în vederea operaționalizării PESCO, de o manieră pragmatică și orientată pentru obținerea unor rezultate concrete”, a afirmat Mircea Dușa.

Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost și managementul crizelor în contextul provocărilor actuale de securitate și potențiala cooperare între organizațiile internaționale în teren. „Actualul context de securitate evidențiază emergența unor riscuri și amenințări noi, care impun instrumente adaptate de management al crizelor. Sperăm ca Summit-ul NATO și Consiliul European din această vară să aducă un nou impuls cooperării dintre cele două organizații esențiale pentru securitatea cetățenilor europeni”, a adăugat Mircea Dușa.


Biroul presă