Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 132


Dialog strategic româno – american în domeniul apărării, la București


Grupul de lucru româno-american la nivel înalt în domeniul apărării s-a reunit miercuri, 9 mai, la sediul Ministerului Apărării Naționale, pentru o nouă rundă a Dialogului strategic bilateral. Sesiunea a fost deschisă de ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, care a reiterat faptul că ,,România rămâne un partener solid, predictibil și de încredere al SUA, angajamentul SUA în regiune fiind unul de substanță”.

Discuțiile au fost apoi coordonate de cei doi co-președinți ai grupului, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Mircea Dușa, și de adjunctul asistentului secretarului american al apărării, Thomas Goffus.

Dialogul a fost axat pe schimbul de opinii asupra temelor actuale de securitate și apărare și pe aspecte concrete ale cooperării cu SUA, atât din perspectivă bilaterală, cât și în context aliat.

„Parteneriatul strategic este o contribuție importantă la eforturile noastre comune în domeniul securității și apărării pentru regiunea euro – atlantică”, a afirmat Mircea Dușa. „România sprijină activ abordarea coerentă a flancului estic al NATO, țara noastră fiind atât beneficiar, cât și contributor în cadrul prezenței aliate înaintate”, a adăugat secretarul de stat.

Pe parcursul dezbaterilor, cele două delegații au evidențiat ritmul dinamic al evoluției Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, dar și perspectivele de intensificare a cooperării în domeniul apărării, considerate elemente esențiale pentru securitatea și stabilitatea României și a regiunii.

Prezența înaintată pe întregul Flanc Estic, inclusiv în partea de Sud, pe toate componentele – maritim, terestru și naval, inițiativa SUA privind creșterea gradului de operativitate și răspuns, mobilitatea militară, partajarea echitabilă a responsabilităților și cooperarea bilaterală în domeniul exercițiilor militare sunt, de asemenea, teme care au fost cuprinse în agenda discuțiilor.

Ca proiecte concrete, în acest sens, au fost discutate sprijinirea inițiativelor derulate de NATO și UE care să ducă la creșterea mobilității militare, dar și investițiile făcute alături de partenerul american în modernizarea infrastructurii anumitor baze precum cele de la Mihail Kogălniceanu, Câmpia Turzii și Cincu, derulate prin intermediul Inițiativei Europene de Apărare (EDI).

Reuniunea grupului de lucru româno-american la nivel înalt face parte din consultările periodice în domeniul apărării pe care România și SUA le au în cadrul Parteneriatului strategic bilateral.


Biroul presă