Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 140


25 de ani de parteneriat al Armatei Romniei cu Garda Național a SUA


Ministrul aprrii naționale, Mihai Fifor, salut mplinirea a 25 de ani de parteneriat cu Garda Național a armatei americane, aniversare ce va fi marcat n cadrul unei ceremonii ce va avea loc joi, 17 mai, la Washington, n Statele Unite ale Americii.

***

Cooperarea dintre Armata Romniei și Garda Național a Statului Alabama (ALNG) se desfșoar n cadrul Programului de Parteneriat Statal (SPP).

Prin activitțile Mil-to-Mil, Programul de Parteneriat Statal a oferit sprijin și expertiz n procesul de specializare și perfecționare, n domeniul instrucției militarilor din forțele terestre și aeriene și a contribuit la dezvoltarea infrastructurii Centrului Național de Instruire ntrunit Getica (JNTC) din Cincu.

Dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre Forțele Aeriene Romne și Garda Național a Statului Alabama se situeaz la un nivel foarte ridicat, aceasta oferind sprijin n cadrul programului aeronavelor F16 - instruire n comun, schimb de experienț pentru ofițeri de mentenanț și piloți, constituirea și schimburi de loturi de piese de schimb și echipamente necesare dislocrii și operrii aeronavelor etc.

mpreun cu personal din Garda Național din Alabama, militari romni au executat, ncepnd cu anul 2015, o serie de exerciții tactice cu trupe n teren, specifice unitților de geniu -„RESOLUTE CASTLE”, de cercetare -„RED DRAGON” și forțelor aeriene -„DACIAN WARHAWK” și „DACIAN VIPER”.


Biroul pres