Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 151


Ministrul apărării naționale salută atribuirea contractului de începere a construcției primei unități „Patriot” pentru România


Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, salută anunțul Departamentului de Apărare al Statelor Unite ale Americii, făcut public pe data de 24 mai, de atribuire a contractului de începere a construcției primei unități „Patriot” pentru România.

În cadrul acordului încheiat cu Guvernul Statelor Unite, țara noastră își va dota forțele armate cu cea mai recentă configurație a sistemului de rachete sol-aer cu bătaie mare „Patriot”, configurația PAC-3+, care include elemente hardware și software concepute până la nivelul anului 2017.

Sistemul „Patriot” este cel mai avansat sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare din lume, fiind testat și perfecționat în luptă în cei peste 20 de ani de când se află în serviciu operațional, construit în baza a peste 3.200 de teste la sol, 1.500 de teste de zbor și multiple desfășurări operaționale pe timpul cărora au fost înregistrate peste 100 de interceptări reale de luptă.

Guvernul României își respectă angajamentul asumat prin Programul de Guvernare, acordând o maximă importanță consolidării capacității de apărare a țării și acționând pentru îndeplinirea obiectivelor majore atât în domeniul înzestrării, cât și în cel al pregătirii și instruirii trupelor. Astfel, pentru al doilea an consecutiv, bugetul alocat apărării reprezintă 2 la sută din PIB, ceea ce, în termeni absoluți, înseamnă o creștere semnificativă, luând în calcul indicii de creștere economică reflectați în PIB.
Procentul cheltuit pentru înzestrare în anul 2017 a situat țara noastră pe primul loc în cadrul Alianței, cu 33 la sută. Tot pe primul loc se află România și în ceea ce privește rata creșterii bugetului apărării în 2017, comparativ cu anul precedent.

Guvernul României reconfirmă angajamentul de substanță pentru îndeplinirea obligațiilor ce revin țării noastre pe toate temele importante de pe agenda NATO, fundamentat pe decizia națională de asigurare a resurselor bugetare necesare pentru modernizarea și consolidarea capabilităților de apărare. Prin finanțarea adecvată a programelor de achiziții de echipamente și tehnică esențiale pentru înzestrarea structurii de forțe și revitalizarea unor sisteme de echipamente și tehnică militară existente, abordate cu prioritate anul trecut și pe parcursul acestui an, țara noastră demonstrează că își îndeplinește obligațiile ca membru al NATO și că este un aliat credibil și predictibil în această regiune a Europei.


Biroul presă