Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 154


ntlnirea ministrului aprrii naționale cu omologul francez


n cadrul vizitei oficiale pe care o efectueaz n Franța, ministrul aprrii naionale, Mihai Fifor, a avut o ntrevedere luni, 28 mai, cu Florence Parly, ministrul francez al aprrii. Pe parcursul discuiilor oficiale, cei doi minitri au abordat subiecte referitoare la dezvoltarea cooperrii bilaterale n domeniul aprrii și la prioritțile de pe agenda NATO și UE.

Din perspectiv aliat, ministrul aprrii naionale a subliniat necesitatea asigurrii coerenei n procesul de planificare i implementare a rspunsului aliat n situaii de criz sau conflict, a unei contribuii echitabile la eforturile comune de asigurare a eficienei NATO, precum i valorificarea opiunilor de colaborare romno-franceze n acest context.

n vederea pregtirii viitorului Summit NATO de la Bruxelles, din iulie, Mihai Fifor a subliniat importanța meninerii tematicii privind situaia de securitate de la Marea Neagr pe agenda acestei ntlniri la nivel de șefi de state și guverne din statele membre ale Alianței Nord-Atlantice. Astfel, a fost convenit armonizarea pozițiilor naționale privind securitatea pe flancul estic al NATO, inclusiv cu prilejul viitoarei ntlniri a miniștrilor aprrii din statele aliate, care va avea loc n zilele de 7 și 8 iunie.

n context, Florence Parly a dat asigurri cu privire la importanța pe care Franța o va acorda problematicii regiunii Mrii Negre și a manifestat deschidere faț de prioritțile Romniei de a consolida prezența aliat n regiune. De asemenea, a subliniat c va fi continuat și n acest an programul de vizite a navelor franceze n Marea Neagr și c Armata țrii sale va acorda sprijin n context aliat pentru asigurarea unei prezențe naintate adaptate coerente n aceast regiune.

De asemenea, ministrul Fifor a evidențiat importanța relației transatlantice pentru asigurarea securitții spațiului european și euro-atlantic.

Avnd n vedere c Romnia va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene n prima parte a anului 2019, cei doi oficiali au analizat principalele provocri interne cu care se confrunt Uniunea European n prezent, dar și subiectele prioritare pentru ambele state, n vederea avansrii proiectului european n domeniul aprrii. n context, ministrul Mihai Fifor a accentuat interesul prii romne pentru consolidarea proiectelor de cooperare n cadrul UE, n special cele ce vizeaz Politica de Securitate i Aprare Comun, i a iniiativelor precum PESCO (Cooperarea structurat permanent), EDF (Fondul european de aprare) și CARD (Procesul de revizuire coordonat anual a aprrii). De asemenea, a fost punctat interesul pentru dezvoltarea de capabiliti militare i sprijinirea eforturilor n vederea operaionalizrii PESCO, de o manier pragmatic i orientat ctre obinerea unor rezultate concrete.

Un accent deosebit n cadrul discuțiilor a fost pus pe consolidarea cooperrii dintre Romania și Franța n domeniul tehnico-militar, ambele pri apreciind oportunitile de cooperare ce se deschid n contextul derulrii programelor de nzestrare. A fost, astfel, apreciat colaborarea tradițional foarte bun dintre cele dou țri, convenindu-se asupra dezvoltrii Parteneriatului strategic pe palierul aprrii, precum și asupra continurii dialogului politico-militar privind subiecte de interes comun de pe agenda NATO i UE, n scopul armonizrii poziiilor naționale.


Biroul pres