Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 154


Întâlnirea ministrului apărării naționale cu omologul francez


În cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Franța, ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a avut o întrevedere luni, 28 mai, cu Florence Parly, ministrul francez al apărării. Pe parcursul discuțiilor oficiale, cei doi miniștri au abordat subiecte referitoare la dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul apărării și la prioritățile de pe agenda NATO și UE.

Din perspectivă aliată, ministrul apărării naționale a subliniat necesitatea asigurării coerenței în procesul de planificare și implementare a răspunsului aliat în situații de criză sau conflict, a unei contribuții echitabile la eforturile comune de asigurare a eficienței NATO, precum și valorificarea opțiunilor de colaborare româno-franceze în acest context.

În vederea pregătirii viitorului Summit NATO de la Bruxelles, din iulie, Mihai Fifor a subliniat importanța menținerii tematicii privind situația de securitate de la Marea Neagră pe agenda acestei întâlniri la nivel de șefi de state și guverne din statele membre ale Alianței Nord-Atlantice. Astfel, a fost convenită armonizarea pozițiilor naționale privind securitatea pe flancul estic al NATO, inclusiv cu prilejul viitoarei întâlniri a miniștrilor apărării din statele aliate, care va avea loc în zilele de 7 și 8 iunie.

În context, Florence Parly a dat asigurări cu privire la importanța pe care Franța o va acorda problematicii regiunii Mării Negre și a manifestat deschidere față de prioritățile României de a consolida prezența aliată în regiune. De asemenea, a subliniat că va fi continuat și în acest an programul de vizite a navelor franceze în Marea Neagră și că Armata țării sale va acorda sprijin în context aliat pentru asigurarea unei prezențe înaintate adaptate coerente în această regiune.

De asemenea, ministrul Fifor a evidențiat importanța relației transatlantice pentru asigurarea securității spațiului european și euro-atlantic.

Având în vedere că România va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene în prima parte a anului 2019, cei doi oficiali au analizat principalele provocări interne cu care se confruntă Uniunea Europeană în prezent, dar și subiectele prioritare pentru ambele state, în vederea avansării proiectului european în domeniul apărării. În context, ministrul Mihai Fifor a accentuat interesul părții române pentru consolidarea proiectelor de cooperare în cadrul UE, în special cele ce vizează Politica de Securitate și Apărare Comună, și a inițiativelor precum PESCO (Cooperarea structurată permanentă), EDF (Fondul european de apărare) și CARD (Procesul de revizuire coordonată anuală a apărării). De asemenea, a fost punctat interesul pentru dezvoltarea de capabilități militare și sprijinirea eforturilor în vederea operaționalizării PESCO, de o manieră pragmatică și orientată către obținerea unor rezultate concrete.

Un accent deosebit în cadrul discuțiilor a fost pus pe consolidarea cooperării dintre Romania și Franța în domeniul tehnico-militar, ambele părți apreciind oportunitățile de cooperare ce se deschid în contextul derulării programelor de înzestrare. A fost, astfel, apreciată colaborarea tradițională foarte bună dintre cele două țări, convenindu-se asupra dezvoltării Parteneriatului strategic pe palierul apărării, precum și asupra continuării dialogului politico-militar privind subiecte de interes comun de pe agenda NATO și UE, în scopul armonizării pozițiilor naționale.


Biroul presă