Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 179


Ministrul Mihai Fifor, n vizit de lucru n garnizoana Trgoviște


n cadrul seriei de vizite programate de ministrul aprrii naționale n principalele garnizoane din țar, destinate informrii cu privire la condițiile de viaț și de munc ale personalului, nevoile de investiții n dotarea și infrastructura unitților militare, dar și la provocrile cu care se confrunt militarii n ndeplinirea misiunilor, ministrul aprrii naionale, Mihai Fifor, s-a aflat joi, 21 iunie, n garnizoana Trgoviște, județul Dmbovița.

Din delegația condus de ministrul Mihai Fifor au fcut parte generali și ofițeri șefi ai structurilor centrale cu responsabilitți n problematicile cuprinse pe agenda vizitei de informare.

n cadrul ntlnirii organizate la sediul Prefecturii județului Dmbovița cu reprezentanții autoritților locale județene și municipale, senatorul Adrian Țuțuianu, vicepreședinte al Senatului Romniei, a prezentat proiectele avute n vedere a fi dezvoltate n colaborare cu MApN.

„La nivelul județului Dmbovița sunt prevzute proiecte de investiții majore n industria de aprare. Cel mai important este, fr ndoial, cel de la Moreni, unde vom dezvolta cel mai complex proiect militar de cercetare-dezvoltare romnesc de dup 1990, transportorul amfibiu blindat Agilis, care, la momentul nceperii producției, preconizate pentru 2020, ar putea reprezenta cel mai avansat transportor blindat flotabil dezvoltat n Uniunea European. Armata Romniei se va dota cu 360 de astfel de mașini de lupt, dar blindatul va putea fi produs și pentru export”, a declarat ministrul aprrii naționale. „Ne-am angajat prin programul de guvernare s crem n Romnia un puternic hub regional n domeniul industriei de aprare, iar județul Dmbovița poate contribui semnificativ la atingerea acestui deziderat, care va asigura locuri de munc și dezvoltare economic n domenii de niș, de nalt tehnologie”, a adugat Mihai Fifor.

Primul obiectiv militar vizitat a fost Centrul 185 Mentenanț „Radu cel Mare”, unde ministrul aprrii s-a ntlnit cu comandanții unitților din garnizoan, cu care a discutat despre problemele ntmpinate la nivelul condițiilor de trai și de munc ale personalului, despre gradul de ndeplinire a obiectivelor și misiunilor ncredințate și despre perspectivele de viitor.

Au fost analizate planurile dezvoltare a Centrului 185 Mentenanț „Radu cel Mare” printr-un proiect-pilot care prevede investiții majore pentru modernizarea infrastructurii și liniilor tehnologice și completarea ncadrrii cu specialiști calificați. Proiectul va fi aplicat ulterior la nivelul ntregii armate, n cadrul unei concepții de repartiție zonal a centrelor de mentenanț prin care s se asigure, la standarde tehnologice moderne, nevoile principale de reparații și ntreținere a tehnicii de lupt aflat sau care urmeaz s intre n dotarea Armatei Romniei.

De asemenea, ministrul aprrii naționale a vizitat Cercul Militar din oraș, unde a exprimat ntreaga deschidere pentru analiza propunerii reprezentanților Consiliului Județean de a prelua n administrare cldirea, ceea ce ar putea permite reabilitarea și renovarea spațiilor instituției, astfel nct aceasta s poat fi redat circuitului cultural local, n beneficiul comunitții și al militarilor garnizoanei.

Tot la Cercul Militar, ministrul Fifor s-a ntlnit cu veterani de rzboi și cu militari n rezerv și retragere din județ, pe care i-a asigurat de disponibilitatea necondiționat a conducerii ministerului de a dialoga și colabora cu structurile asociative ale veteranilor și rezerviștilor. „Numai mpreun vom gsi soluții realiste și sustenabile pentru a menține sistemul pensiilor militare n cursul și coordonatele firești și pentru a apra onoarea și demnitatea celor care și-au fcut datoria faț de Țar și care, cu siguranț, nu vor ezita s o fac din nou dac li se va cere”, a declarat Mihai Fifor.

La Policlinica Militar, personalul medical a prezentat condițiile n care și desfșoar activitatea și a prezentat proiectele de modernizare a infrastructurii și de dotare cu aparatur medical performant, astfel nct personalul militar n activitate, n rezerv sau n retragere și familiile acestora s poat beneficia de servicii medicale de calitate.

Ministrul s-a deplasat și la fostul Spital Mnstirea Dealu, unde s-a ntlnit cu conducerea și cu membrii ai Asociaiei Militarilor Veterani i Veteranilor cu Dizabiliti (AMVVD) și a vizitat șantierul viitorului centru de recuperare pentru militarii rnii n teatre de operaii.

Mihai Fifor a declarat c Ministerul Aprrii Naționale caut soluțiile legale prin care s poate sprijini concret Asociația pentru implementarea proiectului. „Un astfel de centru ar putea avea un rol important n recuperarea și tratarea veteranilor rniți n teatrele de operații, iar Ministerul Aprrii Naționale are și interesul și disponibilitatea deplin s sprijine un asemenea proiect. Sper ca ntr-un termen foarte scurt s putem aborda aceste opțiuni mpreun cu promotorii și beneficiarii proiectului, AMVVD”, a declarat ministrul.

Agenda vizitei ministrului Aprrii a inclus și o ntlnire cu managementul societilor din industria de armament din judeul Dmbovia, Uzina Mecanic Mija, Uzina de Produse Speciale Dragomireti i Automecanica Moreni, care au n derulare sau n pregtire proiecte importante, n beneficiul MApN.

„Am spus n multe rnduri c asigurarea bugetului de dou procente din PIB nu nseamn c Armata Romniei iese la cumprturi. Chibzuim cu mare atenție alocarea acestor resurse, astfel nct marile proiecte de nzestrare s fie integrate n țar, s aduc investiții majore n economie, s creeze locuri de munc bine pltite. Doar așa putem s transformm industria de aprarare din Romnia ntr-un juctor important n piața de profil din regiune. Industria de aprare dmbovițean va beneficia din plin de aceste proiecte”, a spus, n cadrul ntlnirii, ministrul Mihai Fifor.


Biroul pres