Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 186


Reuniuni interministeriale la sediul M.Ap.N.


Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Mircea Dușa, a condus marți, 26 iunie, reuniunea Comitetului Interministerial pentru implementarea „Acordului de acces dintre România și Statele Unite ale Americii privind activitățile forțelor SUA staționate pe teritoriul României” și a „Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România”. În același context, a avut loc și reuniunea Comisiei interministeriale pentru legătura cu forțele armate străine.

La discuții au participat secretari de stat și experți din fiecare minister și instituție publică implicate direct în implementarea prevederilor Acordului de acces și în activitățile de intrare, staționare și desfășurare de operațiuni sau tranzit al forțelor armate străine pe teritoriul României.

Principalele puncte de discuție de pe agenda Comitetului au vizat nevoile de sprijin privind prezența forțelor SUA în România, stadiul proiectelor de infrastructură dezvoltate de partea americană în cadrul facilităților puse la dispoziția acesteia pe teritoriul României, exercițiile militare comune desfășurate anul trecut și cele planificate să se desfășoare anul acesta.

Mircea Dușa a subliniat beneficiul prezenței forțelor armate SUA în România, în special din punct de vedere al descurajării amenințărilor la adresa securității naționale, menționând că numărul mare de exerciții desfăurate în comun duce la creșterea gradului de interoperabilitate dintre militarii români și cei ai statelor aliate și partenere. „Și anul acesta ritmul este la fel de intens, fiind programate peste 65 de exerciții, cu participarea a peste 8.000 de militari. În paralel cu antrenamentul militarilor, Ministerul Apărării Naționale crește capacitatea operațională a Armatei, prin programele de achiziție a sistemelor de armament moderne și interoperabile cu cele ale armatelor aliate. Însă, la fel de important, este să continuăm să facilităm implementarea proiectelor de infrastructură pe care Statele Unite ale Americii le dezvoltă în cadrul Inițiativei de Descurajare în Europa”, a adăugat secretarul de stat.

Principalul subiect al agendei Comisiei interministeriale a fost mobilitatea militară, concept dezvoltat la nivelul Uniunii Europene în cadrul Procesului de cooperare structurată permanentă (PESCO) în domeniul securității și apărării. Membrii comisiei au decis înființarea, la nivel național, a unui Grup de lucru interinstituțional, cu atribuții în domeniile vizate de mobilitatea militară, de la legislație internațională la infrastructură, trecerea frontierei sau scutiri de taxe.

Scopul grupului este de a monitoriza și implementa măsurile din Planul de Acțiune al Uniunii Europene în domeniul mobilității militare.

Tot în cadrul comisiei, ca exemplu concret de mobilitate militară, a fost analizat și stadiul proiectului de construcție a unui pod peste râul Olt, în zona Voila, județul Brașov, care să faciliteze accesul echipamentelor de mare tonaj în poligonul Cincu.

La finalul reuniunii Comisiei interministeriale, Mircea Dușa a cerut sprijinul celorlalte ministere, astfel încât „Centrul de coordonare pentru asigurarea sprijinului națiunii–gazdă” să poată fi încadrat cu experți din fiecare domeniu în parte.


Biroul presă