
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Reuniuni interministeriale la sediul M.Ap.N.
Secretarul de stat pentru politica de apãrare, planificare ºi relaþii internaþionale, Mircea Duºa, a condus marþi, 26 iunie, reuniunea Comitetului Interministerial pentru implementarea „Acordului de acces dintre România ºi Statele Unite ale Americii privind activitãþile forþelor SUA staþionate pe teritoriul României” ºi a „Acordului privind amplasarea sistemului de apãrare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România”. În acelaºi context, a avut loc ºi reuniunea Comisiei interministeriale pentru legãtura cu forþele armate strãine.
La discuþii au participat secretari de stat ºi experþi din fiecare minister ºi instituþie publicã implicate direct în implementarea prevederilor Acordului de acces ºi în activitãþile de intrare, staþionare ºi desfãºurare de operaþiuni sau tranzit al forþelor armate strãine pe teritoriul României.
Principalele puncte de discuþie de pe agenda Comitetului au vizat nevoile de sprijin privind prezenþa forþelor SUA în România, stadiul proiectelor de infrastructurã dezvoltate de partea americanã în cadrul facilitãþilor puse la dispoziþia acesteia pe teritoriul României, exerciþiile militare comune desfãºurate anul trecut ºi cele planificate sã se desfãºoare anul acesta.
Mircea Duºa a subliniat beneficiul prezenþei forþelor armate SUA în România, în special din punct de vedere al descurajãrii ameninþãrilor la adresa securitãþii naþionale, menþionând cã numãrul mare de exerciþii desfãurate în comun duce la creºterea gradului de interoperabilitate dintre militarii români ºi cei ai statelor aliate ºi partenere. „ªi anul acesta ritmul este la fel de intens, fiind programate peste 65 de exerciþii, cu participarea a peste 8.000 de militari. În paralel cu antrenamentul militarilor, Ministerul Apãrãrii Naþionale creºte capacitatea operaþionalã a Armatei, prin programele de achiziþie a sistemelor de armament moderne ºi interoperabile cu cele ale armatelor aliate. Însã, la fel de important, este sã continuãm sã facilitãm implementarea proiectelor de infrastructurã pe care Statele Unite ale Americii le dezvoltã în cadrul Iniþiativei de Descurajare în Europa”, a adãugat secretarul de stat.
Principalul subiect al agendei Comisiei interministeriale a fost mobilitatea militarã, concept dezvoltat la nivelul Uniunii Europene în cadrul Procesului de cooperare structuratã permanentã (PESCO) în domeniul securitãþii ºi apãrãrii. Membrii comisiei au decis înfiinþarea, la nivel naþional, a unui Grup de lucru interinstituþional, cu atribuþii în domeniile vizate de mobilitatea militarã, de la legislaþie internaþionalã la infrastructurã, trecerea frontierei sau scutiri de taxe.
Scopul grupului este de a monitoriza ºi implementa mãsurile din Planul de Acþiune al Uniunii Europene în domeniul mobilitãþii militare.
Tot în cadrul comisiei, ca exemplu concret de mobilitate militarã, a fost analizat ºi stadiul proiectului de construcþie a unui pod peste râul Olt, în zona Voila, judeþul Braºov, care sã faciliteze accesul echipamentelor de mare tonaj în poligonul Cincu.
La finalul reuniunii Comisiei interministeriale, Mircea Duºa a cerut sprijinul celorlalte ministere, astfel încât „Centrul de coordonare pentru asigurarea sprijinului naþiunii–gazdã” sã poatã fi încadrat cu experþi din fiecare domeniu în parte.
Biroul presã