Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 188


Intervențiile personalului M.Ap.N. în sprijinul populației afectate de ploi și inundații


Aproximativ 190 militari cu 15 mijloace tehnice au intervenit, în ultimele 48 de ore, la solicitarea autorităților centrale și locale cu atribuții în domeniul intervenției în situațiile de urgență, în județele Bacău, Brașov, Buzău și Covasna, pentru sprijinirea populației din zonele afectate de ploi și pentru limitarea efectelor produse de fenomenele meteorologice și hidrologice.

În acest moment, personalul Ministerului Apărării Naționale se află în două misiuni de intervenție. Astfel, în localitatea Crevelești, județul Buzău, 40 de militari din Batalionului 3 Geniu acționează cu două mijloace tehnice, din această dimineață, pentru decolmatarea barajului de acumulare a apei potabile. În județul Covasna, 17 militari cu două mijloace tehnice aparținând Batalionului 5 Rachete Sol-Aer din Buzău intervin în localitatea Vâlcele, iar patru militari cu un mijloc tehnic în localitatea Lunca Mărcușului, pentru sprijinul persoanelor afectate de revărsările de ape și întărirea digurilor de apărare.

Sâmbătă, 30 iunie, personalul Ministerului Apărării Naționale a executat șase misiuni de intervenție:

• la solicitarea prefectului județului Covasna, Batalionul 22 Vânători de Munte din Sfântul Gheorghe a intervenit cu 32 militari și patru mijloace tehnice în localitățile Lunca Mărcuș și Băcel, pentru evacuarea populației afectate de ploi și întărirea digurilor de apărare;

• la solicitarea prefectului județului Bacău, militari și mijloace tehnice aparținând unor unități sau subunități diferite ale M.Ap.N. au acționat pentru întărirea digurilor de apărare și înălțarea acestora cu saci de nisip astfel: 18 militari și un mijloc tehnic aparținând Bazei 95 Aeriană din Bacău, 14 militari și un mijloc tehnic aparținând Batalionului 630 Operații Speciale, 11 militari și un mijloc tehnic aparținând Companiei 151 Tehnic și 10 militari și un mijloc tehnic aparținând Batalionului 635 Apărare Antiaeriană;

• la solicitarea prefectului județului Buzău, 40 de militari cu două mijloace tehnice aparținând Batalionului 3 Geniu au intervenit, în localitatea Crevelești, pentru decolmatarea barajului de acumulare a apei potabile.

* * *

În regiunile aflate sub incidența codurilor de avertizare hidro-meteorologică, Ministerul Apărării Naționale a păstrat în permanență aproape 4.400 de militari pregătiți pentru intervenție (dintre care aproximativ 2.400 pot acționa în primă urgență) și 670 de mijloace tehnice pentru a acționa în sprijinul populației afectate de calamități naturale, la solicitarea autorităților centrale și locale cu atribuții în domeniul intervenției în situațiile de urgență.

La nivelul instituției militare este monitorizată permanent situația din teritoriu, iar subunitățile de intervenție continuă să fie pregătite pentru a acționa, la cererea autorităților, potrivit planurilor întocmite pentru astfel de cazuri.


Biroul presă