Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 189


Mesajul ministrului aprrii naționale, Mihai Fifor, cu ocazia srbtoririi Zilei Independenței Statelor Unite ale Americii


“Independence Day” nu este doar simbolul unei națiuni, Statele Unite ale Americii, ci se constituie ntr-un reper fundamental pentru lumea liber și democratic. Bucuria srbtoririi Zilei Independenței de ctre națiunea american a inspirat și alte popoare s și urmeze visul, acela de a fi libere și independente. Statele Unite sunt un exemplu de urmat pentru ntreaga lume prin felul n care fericirea, bucuria, egalitatea n drepturi sau libertatea de exprimare sunt aprate și asigurate tuturor, n mod egal.

n acest an, pe 4 iulie, poporul american srbtorește cea de-a 242-a aniversare a Independenței Statelor Unite ale Americii, iar Romnia celebreaz Centenarul Marii Uniri. Țara noastr nu va uita niciodat contribuția american la mplinirea acestui deziderat național. Prin susținerea principiului autodeterminrii națiunilor, președintele american Woodrow Wilson a sprijinit, n anul 1918, retrocedarea teritoriilor romnești ocupate și restabilirea granițelor de dinaintea declanșrii Primului Rzboi Mondial.

Mai mult, n 2018, se mplinesc 21 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic Romnia-SUA, pe care noi l considerm factorul-cheie n definirea profilului strategic al Romniei ca aliat NATO și membru al Uniunii Europene. Parteneriatul strategic cu SUA, alturi de apartenența la NATO, reprezint pilonii fundamentali ai securitii i aprrii naionale ale Romniei. n acest sens, ara noastr susine dezvoltarea unei relaii transatlantice puternice cu caracter permanent ca i condiie esenial pentru securitatea i stabilitatea din spaiul euro-atlantic.

Cooperarea noastr de succes este bazat nu doar pe viziunea comun și angajamentele politice ale celor dou țri, dar, cel mai important, pe nțelegerea și prietenia sincer dintre cele dou națiuni. n calitate de ministru al aprrii naționale, sunt n msur s spun c am reușit s obținem rezultate concrete și progrese reale care dau substanț Parteneriatului strategic. Valențele strategice ale acestui parteneriat sunt ilustrate concret n proiecte de cooperare deja materializate, care dau substanț relației speciale, bazat pe ncredere, dintre armatele noastre: operaionalizarea Facilitii antirachet de la Deveselu, dezvoltarea bazei de transport multimodal de la Mihail Koglniceanu, consolidarea Forelor Speciale ale Armatei Romniei și multe altele aflate n pregtire sau dezvoltare.

Romnia se prezint astzi ca unul dintre cei mai de ncredere aliați NATO, un partener activ și devotat eforturilor de asigurare a stabilitții, securitții și prosperitții n regiune și nu numai.

Și astzi soldații noștri sunt angajați n complexe operațiuni de combatere a terorismului ori de aprare a pcii. Umr la umr, soldații romni și americani dau dovada solidaritții n fața pericolului, a curajului și spiritului de sacrificiu. Eroii noștri au czut la datorie luptnd alturi de militarii SUA și ai altor națiuni aliate și partenere n teatrele de operații din Afganistan, Irak, ori Balcanii de Vest.

Apreciem angajarea continu și ferm a Statelor Unite ale Americii n regiune, de la angajarea politic la cea militar, concretizat ntr-o prezenț militar robust n Romnia și un program intens de exerciții ntrunite comune.

ntr-un context de securitate regional și internațional marcat de riscuri și amenințri dintre cele mai complexe, tradiția relațiilor diplomatice romno-americane și prietenia dintre cele dou popoare ne ofer astzi garanția și premisele unei colaborri și mai strnse n viitor.

Avnd ca fundament aceleași valori democratice comune, relația bilateral privilegiat cu poporul american se concretizeaz astzi și n multiple legturi de cooperare din domenii precum cel economic, social, cultural, acestea constituind premisele unei dezvoltari durabile, capabile s reziste și s se adapteze ct mai bine provocrilor viitorului.

n aceast zi plin de semnificații pentru poporul american, urm și noi, la rndul nostru, tuturor militarilor și personalului american aflați n misiune n Romnia, n comandamente ale NATO, n baze militare sau angrenați n exerciții comune de instruire alturi de militarii romni, un clduros "La Mulți Ani!".
Mihai Fifor,
Ministrul aprrii naționale


Biroul pres