Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 191


Întâlnirea ministrului apărării naționale cu omologul german


Aflat în vizită oficială în Republica Federală Germania, ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, s-a întâlnit joi, 5 iulie, cu ministrul federal al apărării, Ursula von der Leyen, la sediul Ministerului Federal al Apărării.

În cadrul discuțiilor oficiale, cei doi miniștri au abordat tematici privind cooperarea în domeniul apărării în plan aliat, în cadrul Uniunii Europene, dar și pe dimensiunea bilaterală.

Ministrul Fifor a accentuat interesul părții române pentru consolidarea proiectelor de cooperare în cadrul UE, în special cele ce vizează Politica de Securitate și Apărare Comună și a inițiativelor, precum PESCO (cooperarea structurată permanentă), EDF (Fondul european de apărare), CARD (procesul de revizuire coordonată anuală a apărării), evidențiind interesul părții române pentru dezvoltarea capabilităților militare și sprijinirea eforturilor în vederea operaționalizării acestora de o manieră pragmatică și orientată pe obținerea unor rezultate concrete.

De asemenea, s-a convenit asupra unei cooperări intensificate în contextul preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, din ianuarie 2019.

Din perspectivă aliată, ministrul apărării naționale a subliniat necesitatea asigurării coerenței în procesul de planificare și implementare a răspunsului aliat în situații de criză sau conflict, a unei contribuții echitabile la eforturile comune de asigurare a eficienței NATO, precum și pe valorificarea opțiunilor de colaborare româno-germane în acest context. Totodată, a punctat importanța includerii pe agenda Summit-ului din luna iulie a tematicii privind situația de securitate de la Marea Neagră, cu accent pe inițiativele derulate la nivel aliat, ca parte a măsurilor de reasigurare și pentru oferta României de a găzdui un comandament NATO pe teritoriul național.

Cei doi oficiali au avut ocazia să-și coordoneze pozițiile în domeniul apărării în vederea Summit-ului NATO din 11-12 iulie, de la Bruxelles. Ministrul Mihai Fifor a punctat prioritățile României, cu accent pe crearea unei Alianțe mai unite, mai moderne și mai eficiente, postura de apărare și descurajare coerentă, prezența aliată întărită pe întregul Flanc estic, inclusiv în regiunea Mării Negre, oferta României de a găzdui un comandament NATO pe teritoriul național, o cooperare intensificată a NATO cu partenerii, Georgia, R. Moldova, Ucraina, precum și cu statele din Balcanii de Vest.

Agenda de discuții a inclus subiecte bilaterale referitoare la consolidarea cooperării în domeniul tehnico-militar, ambele părți apreciind oportunitățile de cooperare, în contextul derulării programelor de înzestrare, derulate de partea română. De asemenea, cei doi oficiali au convenit asupra dezvoltării cooperării dintre România și Germania în domeniile medicinei militare și educației militare, pentru asigurarea pregătirii militarilor români în prestigioase instituții de învățământ de specialitate din Germania.


Biroul presă