Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 201


Participarea ministrului aprrii naționale și a șefului Statului Major al Aprrii la Summit-ul NATO de la Bruxelles


n cadrul cinei de lucru a miniștrilor aliați ai aprrii, care a avut loc n marja Summit-ului, ministrul Mihai Fifor a prezentat perspectiva național asupra coerenței posturii de aprare și descurajare și a procesului de adaptare a Alianței la noile condiții ale mediului de securitate, conform sarcinilor trasate la Varșovia n 2016 și a raportului de evaluri politico-militare aprobat n cadrul Summit-ului recent ncheiat. De asemenea, a subliniat importanța unei aprri aliate coerente dintr-o perspectiv integrat, de 360 de grade, astfel nct NATO s-și poat dezvolta capacitatea de rspuns n fața amenințrilor de orice natur. n context, ministrul Fifor a evidențiat c o parte important a acestui proces o reprezint implementarea n totalitate a prezenței naintate pe flancul estic aliat, deopotriv n segmentele nordic și sudic.

"Este absolut necesar ca n perioada imediat urmtoare s discutm mult mai aplicat despre coerența posturii de aprare și descurajare, astfel nct s ne asigurm c nu exist elemente de planificare strategic neacoperite n implementarea prezenței naintate pe ntregul flanc estic aliat", a precizat ministrul romn al Aprrii.

Deciziile aliate cu privire la domeniul aprrii, care au fost luate n cadrul acestui Summit, reflect de o manier substanțial obiectivele naționale, cu accent pe ntrirea prezenței aliate pe flancul estic al Alianței, inclusiv la Marea Neagr. Un alt subiect important a fost reprezentat de gzduirea unui comandament militar NATO de nivel corp de armat pe teritoriul național, pentru consolidarea capacitții de planificare aliat n regiunea Mrii Negre. Totodat, Danemarca, Estonia și Letonia au anunțat intențiile de ntrire a relațiilor de comand-control n regiunea Mrii Baltice, prin nființarea unui nou comandament de divizie, iar Italia s-a oferit s asigure un comandament similar n sprijinul activitților desfșurate n sudul Alianței.

Summit-ul NATO a oferit oportunitatea de intensificare a dezbaterilor NATO pe tema situației de securitate din regiunea Mrii Negre, mpreun cu Ucraina și Georgia, discuțiile acoperind o gam larg de preocupri precum: importanța geostrategic a regiunii pentru securitatea euro-atlantic pe fondul consolidrii capacitților militare ale Rusiei n regiune și intensificarea tacticilor hibride.

La sediul NATO, ministrul Mihai Fifor avut un foarte bun schimb de opinii cu secretarul american al aprrii, James Mattis, despre importanța implementrii, n perioada imediat urmtoare, a deciziilor luate la Summit-ul NATO, inclusiv inițiativele ce vizeaz Romnia și regiunea noastr.

De asemenea, ministrul aprrii naționale a avut o ntrevedere cu generalul american n rezerv James Jones, comandant al Comandamentului Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR) n perioada 2003-2006, cu care a avut un schimb de opinii cu privire la evoluțiile de securitate din regiunea Mrii Negre, precum și stadiul inițiativelor aliate din aceast zon și de pe teritoriul Romniei.


Biroul pres