Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 205


Starea piloților catapultați din aeronava IAR 99 Șoim


Comandorul Marcel Breșug, șeful de stat major al Bazei 95 Aeriană ”Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu”, și căpitan-comandorul Iulian Pena, instructor-șef zbor în cadrul aceleiași unități militare, s-au catapultat astăzi, 16 iulie, în jurul orei 13.30, la 5 kilometri vest de localitatea Nicolae Bălcescu din județul Bacău, deasupra Lacului Galbeni.

Piloții au fost recuperați de echipele de căutare-salvare ale bazei aeriene și se află în stare stabilă. Un elicopter SMURD execută deja, la această oră, un zbor pentru evacuarea primului dintre piloții recuperați către Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila", din București, urmând ca cel de-al doilea să fie transportat la același spital cu un avion de tip C-27J Spartan, din cadrul Forțelor Aeriene Române, configurat pentru evacuare medicală.

Comandorul Breșug, în vârstă de 41 ani, are la activ peste 1.000 de ore de zbor pe aeronava IAR 99 Șoim, iar căpitan-comandorul Pena, în vârstă de 40 de ani, are o experiență de zbor de aproape 450 de ore pe aeronava menționată.

Aeronava militară decolase în jurul orei 13.20 din baza aeriană pentru a executa un zbor de verificare tehnică.

După aproximativ 10 minute de zbor, piloții s-au catapultat, aeronava prăbușindu-se în zona menționată, în afara ariilor locuite.

Din ordinul ministrului apărării naționale a fost numită o comisie de investigație tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestui incident aviatic și a fost sesizat Parchetul Militar. Totodată, potrivit procedurilor-standard, au fost sistate zborurile cu acest tip de aeronavă până la finalizarea anchetei de specialitate.


Biroul presă