Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 205


Starea piloilor catapultați din aeronava IAR 99 oim


Comandorul Marcel Breug, eful de stat major al Bazei 95 Aerian ”Erou cpitan aviator Alexandru Șerbnescu”, i cpitan-comandorul Iulian Pena, instructor-ef zbor n cadrul aceleiai unitți militare, s-au catapultat astzi, 16 iulie, n jurul orei 13.30, la 5 kilometri vest de localitatea Nicolae Blcescu din județul Bacu, deasupra Lacului Galbeni.

Piloii au fost recuperai de echipele de cutare-salvare ale bazei aeriene și se afl n stare stabil. Un elicopter SMURD execut deja, la aceast or, un zbor pentru evacuarea primului dintre piloii recuperai ctre Spitalul Universitar de Urgen Militar Central "Dr. Carol Davila", din București, urmnd ca cel de-al doilea s fie transportat la acelai spital cu un avion de tip C-27J Spartan, din cadrul Forelor Aeriene Romne, configurat pentru evacuare medical.

Comandorul Breug, n vrst de 41 ani, are la activ peste 1.000 de ore de zbor pe aeronava IAR 99 oim, iar cpitan-comandorul Pena, n vrst de 40 de ani, are o experien de zbor de aproape 450 de ore pe aeronava menionat.

Aeronava militar decolase n jurul orei 13.20 din baza aerian pentru a executa un zbor de verificare tehnic.

Dup aproximativ 10 minute de zbor, piloii s-au catapultat, aeronava prbușindu-se n zona menționat, n afara ariilor locuite.

Din ordinul ministrului aprrii naionale a fost numit o comisie de investigaie tehnic pentru cercetarea mprejurrilor producerii acestui incident aviatic și a fost sesizat Parchetul Militar. Totodat, potrivit procedurilor-standard, au fost sistate zborurile cu acest tip de aeronav pn la finalizarea anchetei de specialitate.


Biroul pres