Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 215


Armata Romniei, pregtit pentru sprijinul forțelor de intervenție la dezastre n Grecia


Ministrul aprrii naționale, Mihai Fifor, a avut astzi, 24 iulie, o serie de convorbiri telefonice cu ministrul elen al aprrii, Panos Kammenos, pe marginea situației de urgenț din zona Attica, n urma incendiilor devastatoare manifestate n ultimele zile, soldate cu pierderi de vieți omenești.

Ministrul romn l-a asigurat pe omologul elen de ntreaga disponibilitate a Armatei Romniei de a interveni cu forțe și mijloace n sprijinul forțelor care acționeaz la fața locului, n cazul n care autoritțile de la Atena vor solicita sprijinul prin Mecanismul de protecție civil al Uniunii Europene.

n acest sens, Forțele Aeriene Romne au pregtit o aeronav C-27 J Spartan, configurat pentru stingerea incendiilor, precum și o aeronav C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, cu un total de aproximativ 20 de militari, membri ai echipajelor și personal auxiliar, care pot decola n orice moment, la ordin, ctre Grecia.

* * *

Mecanismul de protecție civil al Uniunii Europene coordoneaz rspunsul la dezastrele naturale și provocate de om la nivelul UE, permițnd acordarea asistenței coordonate, eficace și rapide n sprijinul populațiilor afectate.

Creat n 2001, acest mecanism a fost recent reformat n 2013 pentru a pune accentul pe prevenirea dezastrelor și pregtirea pentru acestea.

Mecanismul de protecție civil al Uniunii include o capacitate european de rspuns n situații de urgenț. Aceasta este o punere n comun voluntar a resurselor alocate n prealabil de statele membre n vederea desfșurrii imediate n interiorul sau n afara UE.

Centrul de coordonare a rspunsului la situații de urgenț este nucleul operațional al mecanismului de protecție civil: este activ non-stop și coordoneaz eforturile UE de rspuns n caz de dezastre.


Biroul pres