Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 225


Secretarul de stat Mircea Dușa s-a ntlnit cu o delegație a Dietei Japoniei


Secretarul de stat pentru politica de aprare, planificare i relaii internaionale, Mircea Dușa, a avut miercuri, 1 august, la sediul Ministerului Aprrii Naionale, o ntrevedere cu o delegaie a Dietei Japoniei.

ntrevederea a avut loc n marja vizitei de documentare pe care parlamentarii japonezi o desfoar n Romnia, unul dintre obiectivele acesteia fiind vizitarea facilitții de la Deveselu.

Secretarul de stat Mircea Dua a evideniat, n cadrul ntlnirii, caracterul exclusiv defensiv al Componentei sistemului de aprare antibalistic de la Deveselu, precum i faptul c aceasta reprezint o garanie de securitate la ameninrile din regiune, fiind n acelai timp i o capabilitate esenial a NATO pentru postura de aprare i descurajare.

Pe timpul discuiilor, a fost abordat situaia de securitate internaional, cu accent pe regiunile de interes pentru ambele ri, i au fost evideniate modalitile de cooperare att n plan bilateral, ct i n formatele de cooperare Japonia-NATO i Japonia-UE.

Oficialul romn a apreciat cooperarea Japoniei cu Alianța Nord-Atlantic n domenii precum sprijinul pcii, gestionarea crizelor, aprarea cibernetic sau lupta mpotriva terorismului i, n mod deosebit, contribuia acesteia la Fondurile NATO de Asisten. Totodat, a salutat semnarea, cu ocazia Summit-ului UE-Japonia din 17 iulie, a acordului de Parteneriat Strategic ntre Uniunea European i Japonia, care va permite consolidarea cooperrii n domeniul securitii i aprrii.

n timpul ntrevederii, secretarul de stat Mircea Dua a menionat, de asemenea, implicarea activ a Romniei n promovarea securitii i stabilitii, precum i investiiile n domeniul aprrii aflate n derulare la nivelul Armatei Romniei, n contextul acordului politic de alocare i meninere a 2 procente din PIB pentru cheltuielile de aprare.

Ambele pri au apreciat importanța dialogului politico-militar n actualul context de securitate i meninerea unui nivel constant al acestuia, n sprijinul eforturilor pentru asigurarea securitții și stabilitții internaionale.


Biroul pres