Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 225


Secretarul de stat Mircea Dușa s-a întâlnit cu o delegație a Dietei Japoniei


Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Mircea Dușa, a avut miercuri, 1 august, la sediul Ministerului Apărării Naționale, o întrevedere cu o delegație a Dietei Japoniei.

Întrevederea a avut loc în marja vizitei de documentare pe care parlamentarii japonezi o desfășoară în România, unul dintre obiectivele acesteia fiind vizitarea facilității de la Deveselu.

Secretarul de stat Mircea Dușa a evidențiat, în cadrul întâlnirii, caracterul exclusiv defensiv al Componentei sistemului de apărare antibalistică de la Deveselu, precum și faptul că aceasta reprezintă o garanție de securitate la amenințările din regiune, fiind în același timp și o capabilitate esențială a NATO pentru postura de apărare și descurajare.

Pe timpul discuțiilor, a fost abordată situația de securitate internațională, cu accent pe regiunile de interes pentru ambele țări, și au fost evidențiate modalitățile de cooperare atât în plan bilateral, cât și în formatele de cooperare Japonia-NATO și Japonia-UE.

Oficialul român a apreciat cooperarea Japoniei cu Alianța Nord-Atlantică în domenii precum sprijinul păcii, gestionarea crizelor, apărarea cibernetică sau lupta împotriva terorismului și, în mod deosebit, contribuția acesteia la Fondurile NATO de Asistență. Totodată, a salutat semnarea, cu ocazia Summit-ului UE-Japonia din 17 iulie, a acordului de Parteneriat Strategic între Uniunea Europeană și Japonia, care va permite consolidarea cooperării în domeniul securității și apărării.

În timpul întrevederii, secretarul de stat Mircea Dușa a menționat, de asemenea, implicarea activă a României în promovarea securității și stabilității, precum și investițiile în domeniul apărării aflate în derulare la nivelul Armatei României, în contextul acordului politic de alocare și menținere a 2 procente din PIB pentru cheltuielile de apărare.

Ambele părți au apreciat importanța dialogului politico-militar în actualul context de securitate și menținerea unui nivel constant al acestuia, în sprijinul eforturilor pentru asigurarea securității și stabilității internaționale.


Biroul presă