Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 226


Declarații de presă ale miniștrilor român și britanic ai apărării, la sediul M.Ap.N. și Baza Mihail Kogălniceanu


Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, se va întâlni joi, 2 august, la sediul M.Ap.N., cu ministrul britanic al apărării, Gavin Williamson, care va efectua o vizită oficială în România.

La finalul convorbirilor, cei doi oficiali vor susține declarații de presă.

Jurnaliștii care doresc să ia parte la activitate vor fi așteptați joi, 2 august, între orele 12.00 și 12.30, la sediul Ministerului Apărării Naționale (intrarea PC 3, dinspre Hotel Marriott). Accesul se va face pe baza buletinului/cărții de identitate și a legitimației de presă.

În cursul după-amiezii, miniștrii Fifor și Williamson se vor deplasa în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, unde se vor întâlni cu piloții și personalul tehnic care deservesc cele patru aeronave Typhoon ale Forțelor Aeriene Britanice și cu personalul român din baza militară.

Jurnaliștii care doresc să participe la eveniment sunt rugați să transmită datele personale pe adresa de e-mail dlazar@roaf.ro până joi, 2 august, ora 11.00. Reprezentanții mass-media vor fi așteptați, pentru accesul în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, joi, 2 august, între orele 16.15 și 16.45. Persoană de contact pentru detalii suplimentare: locotenent-colonel Ionuț Neamu, mobil 0724348252.

* * *

Un detașament britanic format din aproximativ 160 de militari (piloți și personal tehnic) execută, în perioada 1 mai - 31 august, misiuni de poliție aeriană întărită cu patru aeronave Eurofighter Typhoon, alături de aeronavele MiG-21 LanceR și militari ai Forțelor Aeriene Române. Este a doua oară când un detașament britanic este dislocat în baza aeriană din Mihail Kogălniceanu pentru misiuni de poliție aeriană împreună cu FAR, primul fiind dislocat în perioada 1 mai – 31 august 2017.

Poliția aeriană întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO este o misiune de apărare colectivă pe timp de pace pentru asigurarea integrității spațiului aerian al Alianței. Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea și adaptarea capacității de reacție și descurajare, precum și la consolidarea interoperabilității dintre forțele aeriene române și britanice.

Dislocarea avioanelor Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii în România demonstrează unitatea și determinarea NATO ca răspuns la provocările mediului de securitate.


Biroul presă