Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 227


Vizita în România a ministrului apărării al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Gavin Williamson


Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, s-a întâlnit joi, 2 august, la sediul M.Ap.N., cu ministrul apărării al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Gavin Williamson, aflat în vizită oficială în România.

Pe durata întrevederii, cei doi oficiali au abordat subiecte de actualitate privind cooperarea bilaterală în domeniul apărării, dar și teme importante ale agendei Alianței Nord-Atlantice. În acest context, au avut un schimb de opinii cu privire la extinderea și diversificarea cooperării dintre România și Marea Britanie atât în cadrul aliat, cât și bilateral, în beneficiul forțelor armate ale celor două state.

De asemenea, au fost analizate modalitățile concrete de implementare a deciziilor celui mai recent Summit al NATO, care a avut loc luna trecută la Bruxelles, cu accent pe intensificarea eforturilor aliate pe palierul descurajării și apărării, al reformei structurii de comandă a Alianței Nord-Atlantice și pe cel al proiectării stabilității.

Un alt subiect abordat de cei doi miniștri a fost viitorul cadru al colaborării Marii Britanii cu Uniunea Europeană, Mihai Fifor afirmând faptul că țara noastră va sprijini ideea menținerii unor relații strânse, inclusiv din perspectiva securității și apărării.

Ministrul român al apărării a mulțumit omologului său pentru angajamentul constant și solid al Marii Britanii în România, pe toate cele trei dimensiuni operaționale - terestră, aeriană și maritimă, ca dovadă a trendului ascendent al relației bilaterale.

Tot astăzi, cei doi oficiali s-au deplasat în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, unde s-au întâlnit cu militarii din compunerea detașamentului Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii dislocat în România pentru executarea misiunilor de poliție aeriană întărită, precum și cu personal din Forțele Aeriene Române care își desfășoară activitatea în Baza 57 Aeriană.

* * *


În anul 2018, Forțele Navale Britanice au participat cu nave ultramoderne (distrugătorul T45 HMS Duncan) la misiuni specifice de antrenament în Marea Neagră, în timp ce Forțele Terestre ale Marii Britanii au avut o participare constantă la exerciții comune cu militari români. Forțele Aeriene Britanice, care anul acesta împlinesc 100 ani de la înființare, au dislocat în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, pentru al doilea an consecutiv, un detașament de avioane Eurofighter Typhoon, în vederea instruirii împreună cu militari din forțele aeriene și navale ale României, în scopul creșterii interoperabilității la nivel aliat și executării unor misiuni de poliție aeriană consolidată, între 1 mai și 31 august. De asemenea, ofițeri britanici de stat major încadrează funcții în Comandamentul Diviziei Multinaționale de Sud-Est și în Unitatea NATO de Integrare a Forțelor/NFIU de pe teritoriul României.


Biroul presă