Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 242


Programul de nzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinav”, aprobat n ședința Guvernului Romniei


Guvernul Romniei a aprobat n ședința de joi, 23 august, hotrrea privind aprobarea circumstanelor i a procedurii specifice aferente programului de nzestrare ,,Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinav” – SIML, pentru dotarea Armatei.

Contractul de furnizare, care va cuprinde și suportul logistic inițial, va fi multianual și se va derula n perioada 2018 – 2022.

Interesul esenial de securitate pentru statul romn n legtur cu acest program de nzestrare l constituie realizarea pe teritoriul naional a unei infrastructuri de producție/asamblare/testare/mentenanț n domeniul militar la nivelul unui operator economic cu capital majoritar sau integral de stat, n care s se execute integrarea de elemente componente ale SIML, operaiuni de mentenan pe ciclul de via al SIML, astfel nct n situaii de criz și rzboi s nu fie necesar trimiterea acestora n afara teritoriului naional, precum și implementarea unor soluii viitoare de modernizare pentru aceste sisteme.

Satisfacerea interesului esenial de securitate n implementarea programului de nzestrare SIML se poate realiza doar prin atribuirea ctre un operator economic din state membre NATO sau UE, productor de SIML, inclusiv rachetele antinav aferente, a unui contract multianual avnd ca obiect furnizarea SIML i a suportului logistic iniial, sub condiia constituirii unei infrastructuri de producție/asamblare/testare/mentenanț i executrii activitilor menționate mai sus.

Valoarea estimat pentru programul ,,Sistem de instalaii mobile de lansare rachete antinav” este de minimum 137 milioane de euro (fr TVA), sens n care s-a prevzut cerința privind capacitatea profesional ca operatorul economic candidat s fi livrat SIML, inclusiv rachetele antinav aferente, de cel puțin aceast valoare, ncepnd din anul 2000 și pn la data depunerii candidaturilor.


***

n prezent, regiunea extins a Mrii Negre este caracterizat de acțiunile de nclcare a normelor de drept internațional, prin conservarea conflictelor nghețate i intensificarea prezenței militare.

n aces context, dotarea forelor navale romne cu un sistem de instalaii mobile de lansare nou, modern, interoperabil cu navele care urmeaz s intre n dotarea Forelor Navale i cu cele din dotarea altor state membre ale NATO, adaptat misiunilor actuale, constituie o necesitate esenial ce va trebui satisfcut n cel mai scurt timp posibil. Prin aceast dotare, lundu-se n considerare durata de via a sistemului de aproximativ 20 de ani, care poate fi prelungit ulterior prin modernizri succesive, se asigur Forelor Navale Romne certitudinea operaional necesar pentru ndeplinirea corespunztoare a misiunilor specifice pe termen mediu i lung.


Biroul pres