Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 248


Ministrul apărării naționale, la Reuniunea de la Viena


Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, va participa, în zilele de 29 și 30 august, la Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene, care se va desfășura, la Viena, sub egida Președinției austriece a Consiliului UE.

Reuniunea prezintă o importanță deosebită având în vedere rolul pe care România și l-a asumat din perspectiva președinției Consiliului Uniunii Europene și preluării efective a mandatului începând cu ianuarie 2019, dar și a faptului că următoarea ministerială de acest gen este planificată să se desfășoare, în luna ianuarie, la București.

Reuniunea de la Viena are ca obiectiv continuarea dialogului la nivel înalt pe o temă de maximă actualitate - apărarea europeană. Astfel, primul subiect pe agendă va fi angajamentul Uniunii Europene în regiunea Balcanilor de Vest, cu accent pe implementarea aspectelor de securitate și apărare ale Strategiei UE pentru această zonă. Discuțiile vor avea loc în prezența adjunctului Secretarului General al NATO și a adjunctului pentru operații de menținere a păcii al Secretarului General al ONU.

Dezbaterile în cadrul sesiunii de lucru de joi, 30 august, vor viza domeniul mai amplu al demersurilor europene pentru consolidarea securității și apărării la nivelul UE și se vor focaliza pe trei elemente principale - constituirea Facilității europene pentru pace (FEP), revizuirea Capabilității militare de planificare și conducere a operațiilor UE (MPCC), respectiv continuarea eforturilor de implementare a Cooperarii structurate permanente (PESCO) și asigurarea coerenței cu celelalte inițiative din domeniul apărării promovate la nivelul UE (CARD, EDF).


Biroul presă