Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 249


Ministrul apărării naționale, la Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale UE


Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a participat, în zilele de 29 și 30 august, la Viena, la Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene.

În prima zi a activității, discuțiile s-au focalizat pe Balcanii de Vest, cu accent pe angajamentele politicii de securitate și apărare comună (PSAC) față de această regiune, precum și pe implicarea partenerilor regionali în proiectele și inițiativele PSAC. La sesiune au participat adjunctul Secretarului General al NATO și adjunctul pentru operații de menținere a păcii al Secretarului General al ONU, care au expus eforturile depuse la nivelul celor două organizații în contextul demersurilor de stabilizare și dezvoltare a Balcanilor de Vest, precum și perspectivele de cooperare cu UE. În acest context, ministrul Mihai Fifor a exprimat sprijinul țării noastre pentru procesele aflate în derulare în Balcanii de Vest ce au ca finalitate stabilizarea regiunii, consolidarea securității, dezvoltarea și înscrierea partenerilor din aceasta zonă pe parcursul european.

Ministrul apărării naționale a reconfirmat angajamentul României privind susținerea eforturilor operaționale derulate sub egida UE în cadrul operației ALTHEA din Bosnia-Herțegovina și a evidențiat interesul țării noastre pentru includerea Balcanilor de Vest în rândul priorităților pe durata mandatului țării noastre la Președinția Consiliului Uniunii Europene.

În context, Mihai Fifor a reiterat rolul important pe care România îl asumă în regiune, având în vedere angajamentul substanțial și contribuția militară constantă atât pe palierul UE - în misiunea EUFOR Althea din Bosnia-Herțegovina, dar și pe linia NATO - în cadrul KFOR din Kosovo. „România susține eforturile de realizare a reformelor și etapele pe care statele din regiune trebuie să le parcurgă pentru a avansa cât mai rapid în aderarea la structurile europene și euro-atlantice”, a spus ministrul apărării naționale.

În cadrul sesiunii de joi, 30 august, discuțiile miniștrilor apărării au vizat inițiativele în derulare la nivel european pentru consolidarea securității și apărării la nivelul UE, în perspectiva pregătirii agendei reuniunii Consiliului Afaceri Externe, care va avea loc în luna noiembrie. Au fost abordate subiecte referitoare la constituirea Facilității europene pentru pace (FEP), revizuirea Capabilității militare de planificare și conducere a operațiilor UE (MPCC), respectiv la implementarea Cooperarii structurate permanente (PESCO) și asigurarea coerenței cu celelalte inițiative din domeniul apărării promovate la nivelul UE (CARD, EDF).

Cu acest prilej, Mihai Fifor a exprimat deschidere pentru continuarea evaluărilor privind lansarea Facilității europene pentru pace și identificarea celor mai bune soluții pentru creșterea eficienței operațiilor conduse de Uniunea Europeană. Referitor la revizuirea Capabilității, ministrul român al apărării a exprimat aprecierea pentru activitatea MPCC și a susținut continuarea demersurilor în vederea înregistrării de progrese privind atingerea capabilității operaționale a acestei structuri. Cu privire la Cooperarea Structurată Permanentă, ministrul Fifor a reiterat sprijinul ferm al României pentru implementarea PESCO și continuarea eforturilor pentru asigurarea coerenței acestei inițiative cu CARD și EDF. De asemenea, ministrul apărării naționale a susținut adoptarea, în acest an, a unei decizii privind condițiile de participare a statelor terțe la proiectele PESCO și a evidențiat susținerea pentru eforturile de detaliere a angajamentelor Cooperării structurate permanente, dar cu sublinierea importanței menținerii caracterului inclusiv al inițiativei.

În contextul reuniunii ministeriale, Mihai Fifor a avut o întrevedere bilaterală cu Contele Howe, ministru adjunct al apărării al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și vice-lider adjunct al Camerei Lorzilor din Parlamentul britanic. Consultările s-au focalizat pe intensificarea cooperării dintre cele două țări, precum și asupra perspectivelor evoluției relației dintre România și Marea Britanie în etapa post-Brexit.


Biroul presă