Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 249


Ministrul aprrii naționale, la Reuniunea informal a miniștrilor aprrii din statele membre ale UE


Ministrul aprrii naionale, Mihai Fifor, a participat, n zilele de 29 și 30 august, la Viena, la Reuniunea informal a minitrilor aprrii din statele membre ale Uniunii Europene.

n prima zi a activitii, discuțiile s-au focalizat pe Balcanii de Vest, cu accent pe angajamentele politicii de securitate i aprare comun (PSAC) faț de aceast regiune, precum i pe implicarea partenerilor regionali n proiectele i inițiativele PSAC. La sesiune au participat adjunctul Secretarului General al NATO i adjunctul pentru operații de menținere a pcii al Secretarului General al ONU, care au expus eforturile depuse la nivelul celor dou organizații n contextul demersurilor de stabilizare i dezvoltare a Balcanilor de Vest, precum i perspectivele de cooperare cu UE. n acest context, ministrul Mihai Fifor a exprimat sprijinul țrii noastre pentru procesele aflate n derulare n Balcanii de Vest ce au ca finalitate stabilizarea regiunii, consolidarea securitții, dezvoltarea i nscrierea partenerilor din aceasta zon pe parcursul european.

Ministrul aprrii naționale a reconfirmat angajamentul Romniei privind susținerea eforturilor operaționale derulate sub egida UE n cadrul operației ALTHEA din Bosnia-Herțegovina i a evideniat interesul țrii noastre pentru includerea Balcanilor de Vest n rndul prioritților pe durata mandatului țrii noastre la Preedinția Consiliului Uniunii Europene.

n context, Mihai Fifor a reiterat rolul important pe care Romnia l asum n regiune, avnd n vedere angajamentul substanțial și contribuția militar constant att pe palierul UE - n misiunea EUFOR Althea din Bosnia-Herțegovina, dar și pe linia NATO - n cadrul KFOR din Kosovo. „Romnia susține eforturile de realizare a reformelor și etapele pe care statele din regiune trebuie s le parcurg pentru a avansa ct mai rapid n aderarea la structurile europene și euro-atlantice”, a spus ministrul aprrii naționale.

n cadrul sesiunii de joi, 30 august, discuiile minitrilor aprrii au vizat iniiativele n derulare la nivel european pentru consolidarea securitții i aprrii la nivelul UE, n perspectiva pregtirii agendei reuniunii Consiliului Afaceri Externe, care va avea loc n luna noiembrie. Au fost abordate subiecte referitoare la constituirea Facilitții europene pentru pace (FEP), revizuirea Capabilitții militare de planificare i conducere a operațiilor UE (MPCC), respectiv la implementarea Cooperarii structurate permanente (PESCO) i asigurarea coerenei cu celelalte inițiative din domeniul aprrii promovate la nivelul UE (CARD, EDF).

Cu acest prilej, Mihai Fifor a exprimat deschidere pentru continuarea evalurilor privind lansarea Facilitții europene pentru pace i identificarea celor mai bune soluii pentru creterea eficienei operaiilor conduse de Uniunea European. Referitor la revizuirea Capabilitții, ministrul romn al aprrii a exprimat aprecierea pentru activitatea MPCC i a susinut continuarea demersurilor n vederea nregistrrii de progrese privind atingerea capabilitii operaionale a acestei structuri. Cu privire la Cooperarea Structurat Permanent, ministrul Fifor a reiterat sprijinul ferm al Romniei pentru implementarea PESCO i continuarea eforturilor pentru asigurarea coerenței acestei inițiative cu CARD i EDF. De asemenea, ministrul aprrii naționale a susinut adoptarea, n acest an, a unei decizii privind condiiile de participare a statelor tere la proiectele PESCO i a evideniat susinerea pentru eforturile de detaliere a angajamentelor Cooperrii structurate permanente, dar cu sublinierea importanei meninerii caracterului inclusiv al iniiativei.

n contextul reuniunii ministeriale, Mihai Fifor a avut o ntrevedere bilateral cu Contele Howe, ministru adjunct al aprrii al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și vice-lider adjunct al Camerei Lorzilor din Parlamentul britanic. Consultrile s-au focalizat pe intensificarea cooperrii dintre cele dou țri, precum i asupra perspectivelor evoluiei relaiei dintre Romnia și Marea Britanie n etapa post-Brexit.


Biroul pres