Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 252


Ministrul apărării naționale s-a întâlnit cu directorul executiv al EDA, la sediul M.Ap.N.


Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, împreună cu secretarul de stat Mircea Dușa și cu șeful Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă, a avut luni, 3 septembrie, la sediul M.Ap.N., o întâlnire cu directorul executiv al Agenției Europene de Apărare (EDA), Jorge Domecq, aflat în vizită în România.

Subiectul principal al discuțiilor a fost dezvoltarea dialogului cu EDA în contextul eforturilor privind preluarea și exercitarea de către țara noastră a mandatului la Președinția Consiliului Uniunii Europene.

„Apreciem în mod deosebit faptul că vă aflați astăzi în România, într-o perioadă atât de importantă pentru noi – pregătirea pentru preluarea Președinției Consiliului UE. Este un rol care generează responsabilități suplimentare pentru țara noastră, dar care oferă totodată oportunități de promovare la nivel european a unor priorități concrete în domeniile de acțiune ale EDA”, a spus ministrul Mihai Fifor.

De asemenea, cei doi oficiali au făcut un schimb de idei referitoare la rezultatele recentei reuniuni a miniștrilor apărării din țările membre ale UE, care a avut loc săptămâna trecută la Viena, și pe principalele paliere de interes - Cooperarea structurată permanentă (PESCO), Revizuirea coordonată anuală a apărării (CARD), Planul de dezvoltare a capabilităților militare (CDP), cercetarea în domeniul apărării și eforturile Comisiei de sprijinire financiară a proceselor de dezvoltare a capabilităților.

Pe agenda convorbirilor au figurat și subiecte legate de Programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (EDIDP) și Fondul european de apărare (EDF), mobilitatea militară, relațiile NATO-UE, dar și despre prioritățile României pe durata Președinției Consiliului UE în domeniul politicii de securitate și apărare comună (PSAC), precum și activitățile ce vor fi organizate în cooperare cu EDA în acest context.


Biroul presă