Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 256


Mesajul ministrului aprrii naionale cu prilejul deschiderii anului de nvțmnt preuniversitar și postliceal 2018 - 2019


Doamnelor i domnilor profesori și instructori,
Stimai elevi,

nceputul noului an școlar n colegiile naționale militare și n școlile de formare a maiștrilor militari și subofițerilor Armatei Romniei mi ofer plcutul prilej s v adresez, n numele meu și al echipei pe care o conduc n fruntea Ministerului Aprrii Naionale, cele mai calde urri de succes și un an ct mai prolific din punct de vedere al rezultatelor obținute n procesul de nvțmnt.

Cu siguranț nu v așteapt un an ușor, pentru c așteptrile sunt mari de la dumneavoastr. Veți avea de trecut examene dificile, veți fi puși n fața unor obstacole greu de trecut, va fi nevoie de mult munc și implicare, dar nu veți fi singuri n aceast ncercare. Aveți alturi profesori și instructori redutabili, care v vor ajuta s parcurgeți fiecare etap a devenirii dumneavoastr, precum și comandanți cu mare experienț. Veți avea la dispoziție baze didactice și de pregtire dintre cele mai moderne. Și, nu n ultimul rnd, veți avea sprijinul necondiționat al echipei pe care o conduc la vrful ministerului.

Asigurarea resursei umane de cea mai bun calitate pentru Armata Romniei - profesioniști pregtiți și instruiți la standarde moderne - a fost și va rmne una dintre prioritțile de baz ale mandatului pe care mi l-am asumat la conducerea Ministerului Aprrii Naționale. Cunoașteți eforturile majore pe care le depunem pentru remprosptarea efectivelor armatei. Cu sprijinul Guvernului Romniei, am reușit s deblocm, pentru acest an, 6.500 de posturi, pentru ncadrarea crora am declanșat o campanie de recrutare fr precedent.n paralel, am acționat și pe palierul educațional și formativ, pentru c nu ne dorim simpla refacere cantitativ a resursei de personal, ci punem calitatea pe primul plan. O construcție durabil ncepe de la temelie, iar readucerea nvțmntului militar n coordonatele modernitții nseamn fundații solide și trainice pentru edificarea Armatei Romniei de mine, cea creia generațiile care vor veni i vor ncredința misiunile esențiale de securitate național.

Concomitent cu amplele proiecte de extindere și modernizare a infrastructurii declanșate n multe dintre instituțiile noastre de nvțmnt, pe care le vedeți și de care veți beneficia, am mrit și cifrele de școlarizare la toate nivelurile. Numai la Institutul Medico-Militar, de exemplu, am prevzut un numr dublu de locuri la admitere.

n ceea ce privește nvțmntul liceal militar, anul școlar 2018-2019 ne gsește ntr-o echip mult mai puternic: dup refacerea, n 2016, a Colegiului Național Militar “Tudor Vladimirescu” de la Craiova, astzi, la Constanța, dup 20 de ani de la desființare, Colegiul Național Militar “Alexandru Ioan Cuza” rentregește clubul de elit al nvțmntului liceal militar. Le urm mult succes și așteptm cu mult interes rezultatele primei generații de elevi.

Sunt cu adevrat mndru s constat c sistemul militar de nvțmnt romnesc este unul cu adevrat performant, un sistem de elit menit a produce elite.
Dac privim doar rezultatele obținute de colegiile naționale militare, ai cror absolvenți promoveaz n totalitate și cu medii foarte mari examenele de bacalaureat din ultimii ani, nțelegem c la Alba Iulia, la Breaza, la Cmpulung Moldovenesc, la Craiova și, cu siguranț, și la Constanța – din acest an, se face carte cu adevrat.

n aceleași coordonate se nscriu și rezultatele școlilor de formare a maiștrilor militari și subofițerilor care asigur, an de an, promoții de specialiști foarte bine pregtiți, care performeaz la cele mai nalte niveluri n executarea misiunilor din teatrele de operații, dar și n mplinirea importantelor misiuni ncredințate n țar.

Dragi elevi,

V spuneam c nu v așteapt un an ușor. Dar v asigur c, la finalul lui, v veți bucura de roadele muncii voastre.
Priviți rezultatele celor ce au trecut naintea voastr prin bncile n care v aflați: sunt, astzi, studenți cu rezultate excelente n academiile categoriilor de forțe sau n Academia Tehnic Militar. Din acest an, cțiva se afl la studii n cele mai prestigioase academii de formare a ofițerilor din Statele Unite ale Americii. Dup finalizarea studiilor, predecesorii dumneavoastr au devenit profesioniști redutabili, ofițeri, maiștri militari și subofițeri angajați n misiuni complexe și importante. Sunt oameni n care țara și pune, pe drept, ndejdea. Sunt modelele voastre, de la care v puteți inspira.

Priviți, de asemenea, la dasclii voștri: prin minile lor au trecut generații și generații de elevi pe care i-au purtat, cu rbdare și cu pricepere, spre rezultate pe care puțini le pot obține.

Și, nu n ultimul rnd, priviți la prinții voștri. Veți nțelege din privirile lor att grija pe care v-o poart, ct și mndria c v-au putut susține pentru mplinirea visului de a v pregti pentru o carier n Armata Romniei. Sunteți datori s le confirmați speranțele și ncrederea și s le mpliniți bucuria, prin rezultate ct mai bune la nvțtur.

V urez tuturor un an școlar de succes, cu rezultate deosebite, și v asigur, nc o dat, c veți avea n conducerea ministerului sprijin permanent, astfel nct s beneficiați de cele mai bune condiții de viaț și de nvțmnt, pe msura renumelui școlilor voastre, dar și a așteptrilor pe care le avem de la voi!


MIHAI FIFOR
MINISTRUL APRRII NAȚIONALE


Biroul pres