Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 260


Manifestri dedicate mplinirii a 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Vrful Caraiman și Centenarului Marii Uniri


Ministerul Aprrii Naționale organizeaz, ntre 14 și 16 septembrie, la Bușteni, județul Prahova, o serie de manifestri dedicate comemorrii Primului Rzboi Mondial, a celebrrii Marii Uniri i a mplinirii a 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Vrful Caraiman.

Astfel vineri, 14 septembrie, la Centrul de pregtire pentru personalul din industrie (str. Paltinului, nr.16, Bușteni) vor avea loc, ntre orele 10.00 și 12.00, prezentarea unei expoziții realizate de Studioul de Arte Plastice al Armatei, a unei expoziii documentare dedicate aniversrii Centenarului ntregirii Romniei, realizat de Editura „Stefadina”, și a enciclopediei electronice „Romnia 1918.Oameni, momente i imagini” realizat de SIVECO Romnia, n parteneriat cu instituii prestigioase de cultur i personaliti ale societii romneti.

De asemenea, Asociaia Tradiia Militar va prezenta inute militare din perioada Rzboiului de ntregire a Romniei.

De la ora 15.00, tot la sediul Centrului va avea loc simpozionul dedicat evenimentului, n cadrul cruia, pe lng expuneri ale unor personalitți culturale și științifice și ale reprezentanților conducerii M.Ap.N., va fi prezentat un film documentar dedicat aniversrii Centenarului Marii Uniri și va fi lansat Albumul Monografic cu titlul ,,Crucea - slvitul semn de biruin n Rzboiul de ntregire a Romaniei - 100 de ani de la nfptuirea Marii Uniri”.

Smbt, 15 septembrie, de la ora 11.30, la Crucea Eroilor Neamului de pe Vrful Caraiman va avea loc o ceremonie de depuneri de coroane de flori, prezentarea simbolisticii Crucii Caraiman și a acțiunilor Armatei Romniei n Rzboiul de ntregire a Neamului, dar și o demonstraie de reconstituire istorico-militar organizat de Asociaia Tradiia Militar precum i un recital susinut de ctre maestrul naist Nicolae Voicule.

n același timp, n Bușteni vor fi prezentate publicului larg expoziții dedicate evenimentului, vor avea loc exerciții demonstrative (supravieuire, escalad i tirolian, intervenie EOD etc).

n seara zilei de 15 septembrie, ncepnd cu ora 18.00, Muzica Militar a Academiei Forelor Aeriene “Henri Coand” din Braov va susine un concert de muzic. n continuarea spectacolului, maestrul Nicolae Voicule va avea un moment artistic la nai, fiind urmat de un recital susinut de ctre formaiile artistice aparinnd Cercurilor militare din Curtea de Arge i Cmpulung Muscel, ale elevilor Colegiului Naional Militar ,,Dimitrie Cantemir” din Breaza, ale grupurilor cultural-artistice din oraul Buteni, precum i ale elevilor din comunitile istorice romneti de peste granie (elevii din comunittile istorice romnești din Bulgaria, Republica Moldova, Serbia și Ucraina vor purta costume populare specifice zonelor pe care le reprezint).

Duminic, 16 septembrie, de la ora 10.00, la Castelul Peleș va avea loc un spectacol de muzic de fanfar și o demonstraie de reconstituire istorico-militar organizat de Asociaia Tradiia Militar.

Activitțile sunt inițiate și organizate de Secretariatul General al M.Ap.N., n cadrul unui proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identitții Naționale și aprobat de Comitetul Interministerial pentru Centenar.


Biroul pres