Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 274


ntrevederea ministrului Mihai Fifor cu secretarul american al aprrii, James Mattis


Ministrul aprrii naionale, Mihai Fifor, s-a ntlnit la Pentagon, miercuri 26 septembrie, cu secretarul aprrii al SUA, James Mattis. Aceast vizit oficial a avut ca obiectiv continuarea dialogului excelent al ministrului romn cu omologul su american, demarat n urm cu un an de zile, cu prilejul primei vizite la Washington, și intensificat la Bruxelles, n contextul diverselor ntlniri n marja reuniunilor miniștrilor aprrii din statele membre NATO.

Agenda discuiilor a inclus teme prioritare ale cooperrii n domeniul aprrii dintre Romnia și SUA, cu accent pe evoluiile de securitate din regiunea Mrii Negre i din Balcanii de Vest, implementarea deciziilor Summit-ului NATO din luna iulie, participarea la lupta mpotriva terorismului, cooperarea bilateral și prezena forțelor SUA pe teritoriul Romniei, precum și aspecte legate de cooperarea n domeniul industriei de aprare și programelor majore de nzestrare derulate cu partenerul american.

n cadrul discuiilor, a fost evideniat ritmul dinamic de derulare al Parteneriatului Strategic dintre Romnia i Statele Unite, precum i perspectivele de intensificare a cooperrii n domeniul aprrii, ca elemente eseniale pentru securitatea i stabilitatea rii noastre i a regiunii din care Romnia face parte. n context, a fost apreciat maturitatea cooperrii Romniei cu Partenerul strategic, att n plan bilateral, ct și n cadrul Alianței.

n ceea ce privește cooperarea n cadrul NATO, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii asupra rolului important pe care Romnia este pregtit s și-l asume pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice și n regiunea Mrii Negre. Cu acest prilej, ministrul romn al Aprrii a reiterat c țara noastr este un aliat stabil și credibil, care și ndeplinește toate angajamentele și responsabilitțile care decurg din calitatea de stat membru al NATO. n acest context, James Mattis a subliniat rolul important al Romniei n regiunea Mrii Negre.

Ministrul Fifor a subliniat c Romnia este unul din puținele state aliate care respect principiul de mprțire echitabil a responsabilitților n cadrul NATO, și care ndeplinesc toate cele trei condiționalitți 3C: cash - prin bugetul alocat aprrii conform angajamentelor, capabilitți și contribuții. n primul rnd, alocarea a dou procente din PIB pentru aprare, pentru al doilea an consecutiv, n 2018, reprezint un obiectiv național major. n al doilea rnd, dezvoltarea de capabilitți necesare contracarrii amenințrilor la adresa securitții aliate este realizat prin strategia ambitioas de achiziții și programe de nzestrare a Armatei Romniei. Și, n al treilea rnd, soliditatea angajamentelor naționale este confirmat de contribuțiile substanțiale ale Romniei la eforturile internaționale de proiectare a securitții si stabilitții, printre care cele mai importante sunt participrile cu militari n teatrele de operații, n cadrul misiunii NATO Resolute Support din Afganistan și a celei derulate n Irak, lansat recent la Summit-ul aliat de la Bruxelles din iulie, precum și contribuția Romniei la Coaliția anti-ISIL, n vederea luptei mpotriva terorismului.

Avnd n vedere faptul c Romania va deține, n curnd, Președinția Consiliului Uniunii Europene, ncepnd cu ianuarie 2019, ministrul aprrii naționale, Mihai Fifor, a subliniat c Guvernul Romniei acord o importanț deosebit consolidrii legturii transatlantice: “Noi considerm c nu se poate discuta de o aprare european fr relația transatlantic. Mai mult, n contextul BREXIT, Romnia nu crede n crearea unei Europe a Aprrii fr o puternic relație transatlantic”, a precizat ministrul Fifor.

n cadrul programului oficial de la Pentagon, ministrul aprrii naționale, Mihai Fifor, a participat la o ceremonie de comemorare a victimelor atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, prin depunerea unei coroane la Memorialul 9/11 din incinta Pentagonului, ceremonie la care a participat și subsecretarul aprrii al SUA, John Rood.


Biroul pres