Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 283


Prima zi a Reuniunii miniștrilor aprrii din statele membre ale NATO


Lucrrile primei zile a Reuniunii miniștrilor aprrii din statele membre ale NATO au fost dedicate unei sesiuni de discuții n cadrul Comisiei NATO-Georgia, prilej cu care au fost analizate aspecte viznd implementarea Pachetului substanțial NATO-Georgia, participarea partenerului georgian la operații și exerciții și evaluarea propunerilor prții georgiene viznd asocierea la eforturile NATO de consolidare a securitții la Marea Neagr.

n ceea ce privește cooperarea NATO-Georgia, ministrul Mihai Fifor a evidențiat progresele nregistrate și nevoia de intensificare a dialogului n domenii de interes comun. n acest context, a precizat c asigurarea securitții regionale este un element-cheie al acestei cooperri, punctnd faptul c situația din zona Mrii Negre continu s fie caracterizat de evoluții complexe și complicate. Mihai Fifor a evidențiat angajamentul Georgiei la eforturile Alianței de asigurare a securitții n regiune.

Tot miercuri, ministrul romn al aprrii a participat la o cin de lucru n format aliat, pe timpul creia s-a discutat despre partajarea echitabil a responsabilitților n cadrul NATO (burden sharing), din perspectiva concluziilor Summit-ului din luna iunie.

Aliații s-au angajat s elaboreze și s transmit, pn la sfrșitul acestui an, planuri naționale credibile n vederea implementrii Angajamentului privind asigurarea resurselor alocate aprrii (Defence Investment Pledge – DIP), asumat la Summit-ul din Țara Galilor, din anul 2014.

Aceste planuri vor acoperi trei dimensiuni, respectiv contribuții n bani (Cash) - alocarea de pn la dou procente din PIB pentru aprare, dezvoltarea și punerea de capabilitți la dispoziția NATO, respectiv contribuții la operațiile și misiunile desfșurate de NATO.

Ministrul Fifor a punctat, n context, faptul c Romnia ndeplinește cu succes toate aceste condiționalitți, ceea ce dovedește c țara noastr este un aliat credibil și angajat n asigurarea stabilitții ntregii Alianțe. A precizat, de asemenea, c partajarea echitabil a responsabilitților trebuie s rmn o prioritate pe agenda aliat, avnd n vedere c are implicații n mai multe domenii, inclusiv n ceea ce privește relația transatlantic.


Biroul pres