Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 285


Cea de-a doua zi a Reuniunii miniștrilor aprrii din statele membre ale NATO


Cea de-a doua zi a Reuniunii miniștrilor aprrii din statele membre ale Alianței Nord-Atlantice a fost dedicat reuniunii Grupului de planificare nuclear, urmat de dou sesiuni ale Consiliului Nord Atlantic (North Atlantic Council – NAC), n formatul miniștrilor aprrii.

Prima dintre sesiunile NAC a fost axat pe cooperarea dintre NATO și UE, și s-a desfșurat cu participarea naltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini. Totodat, miniștrii aprrii au discutat cu oficialul UE, precum și cu miniștrii Finlandei și Suediei, aspecte de interes comun precum mobilitatea militar, contracararea amenințrilor hibride și cibernetice.

n intervenția sa, ministrul aprrii naționale, Mihai Fifor, a subliniat c, n perioada deținerii președinției Consiliului UE, Romnia va acorda o atenție deosebit consolidrii relațiilor transatlantice, prin dezvoltarea politicii de aprare europene n deplin complementaritate cu NATO.

n acest context, ministrul Fifor a punctat asupra necesitții implementrii deciziilor agreate la Summit-ul de la Bruxelles, accentund asupra importanței combaterii amenințrilor hibride și din domeniul cibernetic, precum și a mobilitții militare, n privința creia Romnia susține adoptarea unor standarde comune NATO-UE. Totodat, a exprimat nevoia de intensificare a cooperrii ntre cele dou organizații cu statele-pilot pentru activitți NATO-UE n domeniul construcției de capacitți n sfera securitții și aprrii, Republica Moldova, Bosnia Herțegovina și Tunisia.

Pe timpul lucrrilor celei de a doua sesiuni a NAC, a fost evaluat stadiul implementrii posturii de descurajare și aprare a NATO, cu accent pe adaptarea structurii de comand și rentrirea militar a Alianței.

Ministrul Fifor a subliniat importanța implementrii deciziilor recentului Summit pentru asigurarea unor msuri credibile și coerente de aprare a ntregului teritoriu aliat.

n ceea ce privește msurile de asigurare pe flancul estic, ministrul romn al aprrii a evidențiat importanța concretizrii ofertei Romniei de a gzdui o capabilitate de comand și control terestr, de nivel corp armat (Corpul Multinațional Sud-Est - MNC-SE), care ar eficientiza mecanismele de comand-control și de coordonare a eforturilor aliate n regiunea noastr. A exprimat apreciere pentru sprijinul oferit de Comandamentul Aliat pentru Operații (SHAPE) și Comandamentul Forțelor Americane din Europa (US EUCOM) n dezvoltarea conceptului MNC-SE și a exprimat ntreaga disponibilitate a prții romne de a finaliza, mpreun cu structurile militare NATO, procesul de planificare, astfel nct s poat fi prezentat pentru aprobare n cel mai scurt timp.


Biroul pres